Evinizde leziz turşular kurabilmenin püf noktaları nelerdir?

Turşu Nedir?: Turşu en yaygın şekliyle tuz, sirke ya da limon suyu eklenerek hazırlanmış salamura suyu içinde bekletilerek hazırlanan bir tür yiyecek. Eskilerin gıda maddelerini uzun süre saklama yöntemlerinden biri de ayrıca. Turşular sadece sebzelerle sınırlı kalınarak kurulmuyor, erik, armut ya da muşmula gibi nefis meyvelerle de hazırlanabiliyor.
Evinizde leziz turşular kurabilmenin püf noktaları nelerdir?

Turşunun kurarken kullanılan temel malzemeler nelerdir?

Turşu kurarken olmazsa olmaz bazı malzemeler var bunlardan ilki ve en önemlisi tuz.

Turşuluk tuz, normal sofra tuzları gibi ince değil. Turşu kurarken iri salamura tuzu kullanılıyor. Bu tuzu marketlerden ve pazarlardan 1 kiloluk paketler halinde kolaylıkla temin edebilirsiniz.

Diğer önemli malzememiz ise sirke, sirke bildiğiniz gibi yemeğinizi yaparken ne kadar iyi kalite malzeme kullanırsanız o kadar iyi olur. Turşuda da bu geçerli sirkeniz ne kadar kaliteliyse o kadar güzel olacaktır. Farklı sirke çeşitleri kullanılsa da en yaygını benim de kullandığım üzüm sirkesidir. Okuduğum bazı kitaplarda eğer ucuz bir sirke kullanacaksanız ocakta biraz kaynatıp daha keskin bir hale getirebilirsiniz diyordu. Ben denemedim ama bütçenize göre uygun fiyatlı bir sirke alıp biraz kaynatıp çektirdikten sonra turşu yapımında kullanabilirsiniz.

Diğer önemli malzememiz ise su, bildiğiniz gibi çeşme suyu turşu yapımı için tercih edilmiyor. Bunun yerine evde içme suyu olarak kullandığınız suyu kullanabilirsiniz. Çeşme suyu kullanacaksanız kaynatıp soğutabilir ya da daha sıcakken diğer salamura malzemeleri olan sirke ve tuzu içine ekleyerek eritebilirsiniz. Ben genellikle öyle yapıyorum.

Turşu için malzeme seçimi nasıl yapılmalı?

Bizim kurduğumuz salatalık, domates, lahana, havuç, biber, acur, kelek gibi malzemeler kesinlikle sert olmalı. Ezik, yumuşamış, berelenmiş malzemelerden yapılan turşular çabuk yumuşayacağı gibi çabuk da bozulur. Diyelim ki salatalık ya da domateslerden bazılarında ezilme ve bereler var ve atmak istemiyorsunuz. O zaman o kısımlarını bıçak yardımıyla temizlemelisiniz.

Turşu kurarken hangi kaplar kullanılmalı? Ne kadarlık kavanozla, ne kadar turşu kurulabilir?

Öncelikle turşu kurmak için cam kavanozlar tercih edilmeli. Gördükçe aklım pet şişelerdeki turşularda kalsa da en sağlıklısı cam kavanozlar.

Bir diğer önemli konu da turşu kurulacak kavanozların ölçüsü. Bunu daha iyi anlamanız için temel ölçü olan 1 kiloluk cam kavanozu örnek vereyim.

1 kiloluk yani 1 litrelik kavanozlar 500 gr turşuluk malzeme ve 500 ml salamura suyu tam geliyor. Bu ölçü 2 kiloluk kavanozda 1 kilo turşuluk malzeme ve 1 litre salamura suyu olarak katlarınca çoğaltılabilir.

Yani kullanacağınız kavanoz kaç kiloluk ise yarısı kadar turşuluk malzeme yarısı kadar da turşu suyu alacaktır.

Turşuya lezzet verici, mayalanmayı hızlandırıcı malzemeler hangileri?

Turşu kurarken içine sarımsak, maydanoz, dereotu, kereviz sapı, kişniş tohumu, hardal tohumu, defne yaprağı gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. İçine ekleyeceğiniz nohut da mayalanmayı hızlandıracaktır. Koruk üzüm de ekleyenler varmış ama ben hiç denemedim.

Turşunun olgunlaşma süresi ne kadar sürer?

Turşu malzemesine (bütün mü? rendelenmiş mi? Doğaranmış mı?) ve ne kadar kurduğunuza göre değişen bu durum, 15 ila 30 gün arasında sürüyor. Tabi Pancar turşusu gibi istisnalar da var. Önceden haşlanan pancarla kurulan turşu 2 gün içerisinde yenilecek duruma geliyor.

Yada ince kıyılmış lahana ve havuçtan yapılan turşu en fazla 1 hafta 10 gün içinde tüketilmeye hazır oluyor.

Bütün kullanılan malzemelerle kurulan domates turşusu ve salatalık turşusu gibi turşuların daha hızlı olgunlaşması ve salamura suyunun işlemesi için bir bıçak ya da kürdan yardımıyla delinmesi gerekiyor.

Sonuç olarak turşu kurduktan 1 hafta sonra tadına ve durumuna bakabilir. Ara ara kontrol ederek takip edebilirsiniz.

Turşunun çabuk bozulmaması için ne yapmalıyım?

Turşunun uzun süre dayanması için turşunuzu kuracağınız kavanozları önceden sterilize edin. Bunun için kavanozlarınızı kaynayan suda bir kaç dakika tutabilir, ardından da 180 derecelik fırında birkaç dakika tutarak kavanozların kurumasını sağlayabilirsiniz.

Tavsiyem bu turşuyu litrelik kavanozlarda kurmanız. İri parçalı olmadığı için büyük kavanoza ihtiyaç duymayan bu turşuyu açtıktan sonra hızlıca tüketir ve sonra yeni kavanoza geçebilirsiniz.

Ayrıca açtığınız kavanozu da buzdolabında saklamanız daha kolay olacaktır.

Turşu suyu bulandı ya da turşunun üzerinde beyaz bir tabaka var ne yapabilirim?

Turşu suyu özellikle acur ve salatalık bulanmaya çok müsaittir. Aynı anda farklı turşular kurduğumda bile fark ettiğim bu ikisinin bulandığı. Bulanık olması çok büyük bir sorun teşkil etmez ama isterseniz bulanan turşu suyunu bir kaba süzün, bir süre beklettikten sonra tortusu dibe çöktükten sonra suyu tortuyu almamaya özen göstererek kavanoza tekrar geri dökün. Eksilen suyu tamamlamak için bir miktar salamura hazırlayıp kavanoza ilave etmelisiniz.

Turşular açıldıklarında ya da yenmeye başladıktan sonra kavanozda kalanlarda ince beyaz bir tabaka görülebilir. Kokusunda değişim yoksa bu tabaka temizlenip turşu sudan geçirildikten sonra tüketilebilir.

İlgili Haberler