Deprem sonrası yeni felaket uyarısı! 31 ilde su tehlikesi başladı barajlar kurumaya başladı

Türkiye'de sonbahar ayları kurak bir şekilde geçerken bu süreçte de kış ayı yurt genelinde tam olarak yaşanmadı.
Deprem sonrası yeni felaket uyarısı! 31 ilde su tehlikesi başladı barajlar kurumaya başladı

Deprem sonrası yeni felaket uyarısı! 31 ilde su tehlikesi başladı barajlar kurumaya başladı - Türkiye'de sonbahar ayları kurak bir şekilde geçerken bu süreçte de kış ayı yurt genelinde tam olarak yaşanmadı. Bu süreçte Ocak ayında görülen yağışların yerini de güneşli havalara bırakılırken Türkiye'nin 31 şehrinden de üzücü haberler gündeme düşmeye başladı. Gelen bilgiler doğrultusunda da; son 22 yılın en kurak Ocak ayının yaşandığı ve ülke genelinde de 31 şehirde kuraklık tehlikelerinin olduğu belirtildi.

Yurt geneli yağış oranlarında gerçekleşen ciddi düşüşler endişe veici boyutlara kadar ulaşırken bu süreçte de en fazla düşüş olan yer Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken; geçen yıl Ocak ayına göre de Güney Doğu bölgesi bu yıl yüzde 74 daha az yağış aldı.

Uzmanlar tarafından konuya dair gelen açıklamalar da, 31 ilde olağanüstü kuraklık yaşandığı ifade edilirken bu kentler arasına Bursa'da ismini yazdırdı. Nilüfer barajı kuramaya yüz tutarken barajlarda ki su seviyeleri de son 40 yılın en düşük seviyelerine ulaştı.

Bursa bölgelerinin de yanı sıra İstanbul'da kuraklık tehlikeleri yaşanırken gelen bilgilere göre de İstanbul bölgesine su sağlamakta olan barajlarda ki doluluk oranlarının bugün itibariyle yüzde 35 seviyelerine ulaşırken; geçen yıl bu zamanlar da da bu oranlar yüzde 80'lere ulaşmıştı. Alibeyköy Barajı'ndan gelen haberlere göre de doluluk oranlarının yüzde 11'e kadar gerilediği ifade edilirken de barajların da kuruma noktalarına geldiği görüldü.

Türkiye'de uzmanlar tarafından gelen son dakika açıklamalarında su tasarrufu çağrılarında bulunurken; içme suyularının da yanı sıra tarımda kullanılacak olan suların da olmaması daha büyük tehlikelere sebep olacağa benziyor. Vatandaşların susuzluk sebepleriyle de tarım da verimlerin oldukça düşmesi ve fiyatların da yükselme beklentileri yer alıyor.

İlgili Haberler