Deprem profesörü o binalarda oturanları uyardı! 17 diri fay hattı var eviniz depreme dayanıklı mı hemen bakın

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir deprem beklenen iller için uyarı yaptı.
Deprem profesörü o binalarda oturanları uyardı! 17 diri fay hattı var eviniz depreme dayanıklı mı hemen bakın

Deprem profesörü o binalarda oturanları uyardı! 17 diri fay hattı var eviniz depreme dayanıklı mı hemen bakın - Türkiye peş peşe yaşanan depremlerle korku dolu günler geçirmeye devam ederken konu hakkında bir son dakika açıklaması da Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir tarafından yapıldı. 

Profesör Sözbilir yapmış olduğu açıklamasında yaklaşık 2 bin yıldır kırılmayan Tuzla Fay Hattı için riskin büyüdüğünü belirtirken hem 17 fay hattının geçtiği şehri açıkladı hem de bu şehirde bulunan hangi binaların daha riskli olduğunu ilan etti. İşte deprem profesörü tarafından uyarı yapılan il ve riskli binalar açıklaması...

İZMİR'DE DEPREM OLUR MU, BİR SONRAKİ BEKLENEN BÜYÜK DEPREM HANGİ İLİMİZDE OLACAK?

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptığı açıklamasında İzmir'de yaşanan depremlere değinerek bu depremlerin 2 bin senedir kırılmayan Tuzla Fayı ile ilintili olduğunu ifade etti. Sözbilir İzmir'e komşu 17 aktif fay hattı olduğunu belirterek "Tuzla Fayının yaklaşık 2 bin yıldır kırılmadığı ortaya çıktı. Bu fayın deprem tekrarlama aralığı da 2 bin yıl civarında.

Bu fayın yakın gelecekte kırılma olasılığı var. Birkaç gün önce bir sürü deprem oldu Buca'da. Bu depremlerin hepsi bu fayla ilişkili, bu fayın kuzeydoğu ucunda gerçekleşiyor. Fay bir şekilde sistemi zorlamaya başlamış durumda. Bu, yarın deprem olacak anlamına gelmiyor ama gelecekte bu fayın kırılacağı şu anki bilimsel veriler ışığında biliniyor" diyerek İzmir'de deprem erken uyarı sistemi kurmak için çalışmalarda da sona geldiklerini ifade etti. 

EVİM DEPREME DAYANIKLI MI, 1999 2000 ÖNCESİ BİNALAR DEPREMDE YIKILIR MI?

Söz bilir yaptığı açıklamasında "Hiçbir deprem bizim yapı stokumuzu güçlendirmemizi beklemeyecek. Deprem anında bina sallanırken koşturmamamız ve belli bir yaşam alanı oluşturmamız gerekiyor. Mahalle, bina ve aile ölçeğinde ne yapmamız gerektiğine dair önceden tatbikatlar yapmamız gerekiyor" diyerek depreme hazırlığın çok önemli olduğunu ifade etti. Özellikle de deprem yönetmeliği çıkmadan yapılan 1999 - 2000 öncesi binalarda riskin yüksek olduğu, bu binaların testten geçmesi gerektiği, riskli yapı tespit edilen binaların ise çok acil bir şekilde kentsel dönüşümden geçirilmesi gerektiği ifade edildi. 

İlgili Haberler