Deprem önceden tahmin edilebilir mi? İşte araştırma sonucu

Depremler önceden tahmin edilebilecek mi? İşte yanıtı.
Deprem önceden tahmin edilebilir mi? İşte araştırma sonucu

Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre depremlerin önceden tahmin edilebileceği kesinleşti. Yapılan bilimsel araştırma sonucuna göre deprem ile kozmik radyasyon arasında bir ilişki tespit edildi. Polonyalı araştırmacıların yapmış oldukları çalışmada 50 yıllık veriler üzerinde çalışmalar başlatıldı. Bilim insanlarının bu bağlantının gelecekte gerçekleşecek olan deprem uyarı sisteminin temeli olarak kullanılabileceği açıklandı. 

Depremlerin önceden tespit edilmesi gerekliliği gözler önüne serilmiş durumda. 6 Şubat depremlerinin ardından bu teknolojinin gerekliliği daha net bir şekilde açıklandı. Bu konu üzerinden birçok araştırmalar yapıldı. Yeni yapılan bir araştırmada ise deprem ile kozmik radyasyon arasında bir bağlantı tespit edildi.

Yani Dünya'nın stratosferinde ortaya çıkan bazı titreşimlerin depremi önceden tahmin ettiği düşünülmektedir. Fakat depremin nerede olabileceği konusu ile ilgili bir bilgi henüz verilemiyor. 

DEPREMLER ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİECEK Mİ?

Polonyalı bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada depremlerin önceden tespit edilebileceği kanıtlandı. Böylecel birçok yıkımın ve insan kaybının önüne geçmek mümkün olacak. Cosmic Ray Exlremely Distribusted Observatory koordinatörü Piotr Homola tarafından yapılan açıklamada ilk bakışta depremler ile kozmik radyasyon arasında bir bağlantı bulunduğu fikri ortaya atıldı.

Birincil haliyle esas olarak güneşten ve derin uzaydan ulaşan bu uyarının garip görünebileceğini söyleyen bilim insanı bunun mümkün olduğunun kanıtlandığını açıkladı. 

Keşfedilen bu sistem depre muyarı sisteminin temeli olacak. Bilim insanlarının yaptıkları araştırmaların sonucunda ikincil kozmik radsaysonun yoğunluğudaki değişikliklerin dörtten büyük ya da ona eşit olan tüm depremlerin toplam büyüklüğünün arasında bir korelasyon ortaya çıktığını tespit ettiler. Söz konusu kolerasyon ışın verileri sismik verilerin 15 gün ilerisine kaydırıldığı ise yine tespit edilen buluşlardan bir diğeri. 

Kozmik radyasyondaki farklılıkların dünya sarsıntılarından öcne gelmesi korelasyonun gelecekteki deprem uyarısı sisteminin de temelini oluşturacağı tahmin edilmektedir. 

İlgili Haberler