Asılsız ihbarlar 112 personelini de bıktırdı

Acil Çağrı Hizmetleri İl Koordinasyon Komisyonu Toplantısı Vali Funda Kocabıyık Başkanlığında gerçekleştirildi.
Asılsız ihbarlar 112 personelini de bıktırdı

Vali Kocabıyık, 01 Ocak 31 Ağustos tarihleri arasında çağrı merkezine gelen . 334 bin acil çağrıdan 243 bini asılsız çağrının asılsız çıktığını, 112 Acil ekiplerinin sadece 91 bin gerçek vakaya müdahale edebildiğini açıkladı.

Val Kocabıyık, asılsız ihbarların personelin vaktini çalmasından ve  devletin paralarının boşa harcanmasına sebep olmasından yakındı.

112 Ambulans, 110 İtfaiye, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 177 Orman Yangın ve  122 Afet ve Acil Durum (AFAD) gibi acil çağrı hizmetlerini tek numara altında toplayan Acil Çağrı Hizmetleri 2021 Yılı  İl Koordinasyon Komisyonu Toplantısı Vali Funda Kocabıyık başkanlığında gerçekleştirildi.

112 Acil Çağrı Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Funda Kocabıyık’ın yanı sıra Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Vali Yardımcısı Muammer Balcı, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kılıç ve ilgili daire müdürleri katıldı.

“CAN KURTARMAK İÇİN SANİYELERİN BİLE ÖNEMİ VAR”

Toplantıyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Vali Funda Kocabıyık, “Yaşanan afet veya olumsuz durumlarla ilgili ekiplerin olabildiğince hızlı bir şekilde müdahale etmesinde acil çağrı hizmetleri büyük bir öneme sahiptir.

Bundan dolayı, acil durumlarda, ilgili kurumlarımızın koordineli ve en hızlı şekilde olaya müdahale etmesi için tüm acil çağrılar tek çatı altında 112 Acil çağrı Merkezinde toplandı. Haberleşme ve yer tespiti konusunda en son teknolojinin kullanıldığı 112 acil çağrı merkezimizde gelen tüm çağrılar, çağrı alıcı personelimizce karşılanmakta ve sağlık, güvenlik ve itfaiye gibi ilgili tüm birimler koordineli bir şekilde en kısa sürede olaya müdahale edilmektedir. Özellikle can kayıplarının yaşanabileceği olaylarda saniyelerin bile çok önemli olduğunun bilinciyle tüm ekiplerimiz en hızlı şekilde özveri ile çalışmaktadır” dedi.

“LÜTFEN DOĞRU BİLGİ VERİN”

112 Acil Çağrı Merkezimize yapılan ihbarların büyük bir çoğunluğunun asılsız olduğuna dikkat çeken Vali Funda Kocabıyık, “İlimizde Ocak 2021 – Eylül 2021 tarihleri arasında 112 Acil Çağrı Merkezimize 334 bin acil çağrı gelmiştir. Bu çağrıların ne yazık ki 243 bini asılsız çağrı 91 bini de asıllı çağrı olarak tespit edilmiştir. Bu asılsız ihbarlar, personelimizin zamanını çalmakta, Devletimizin imkanlarının boş yere harcanmasına neden olmakta ve en önemlisi personelimiz asılsız ihbarla uğraştığı esnada gerçekten acil müdahale bekleyen vatandaşlarımıza ulaşmada gecikmeler yaşanmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımızın 112 acil çağrı merkezini boş yere meşgul etmemesi ve acil durum yaşanması durumunda da doğru bilgi vermesi büyük önem arz etmektedir. Özellikle bu yıl ülke olarak yaşadığımız sel ve orman yangını felaketleri, afetlere karşı tedbirli olmamız gerektiğini bizlere bir kez daha göstermiştir. Doğal afetlerde olduğu gibi beşeri unsurlu acil durumlarda da acil müdahale edilmesi can ve mal kayıplarını en aza indirecektir. Bu vesile ile Devletimizin sunduğu imkanlarla acil durumlara müdahalede canla başla çalışan acil durum personelimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Vali Funda Kocabıyık’ın değerlendirmesinin ardından 112 Acil Çağrı Merkezi Müdür Vekili Mustafa Erken ilimizdeki acil çağrı hizmetleri hakkında sunum yaptı.

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler