Bilim insanları Kahramanmaraş depremi ile ilgili gerçeği açıkladı! 510 yıldan sonra tekrar aynı yerden kırılan fay

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremde oluşan fay kırığın 510 yıl önce de aynı yerden kırılmış olabilir. İşte detaylar.
Bilim insanları Kahramanmaraş depremi ile ilgili gerçeği açıkladı! 510 yıldan sonra tekrar aynı yerden kırılan fay

Bilim İnsanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin kırıldığı fayın tam 510 yıl önce yani 1513 yılında da kırıldığı düşünülüyor.

Kahramanmaraş Pazarcık'ta gerçekleşen depremde kırılan fay hattının bundan tam 510 yıl önce aynı şekilde kırıldığı tahmin ediliyor. Bilim İnsanları tarafından yapılan fay kazısında yapılmış olan tarihlendirme analizinin sonucuna göre bu düşünce kesinleşmiş olacak. 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Gülsen Uçarkuş tarafından TÜBİTAK’ın Doğu Anadolu Fay Zonu, Pazarcık Fay Segmentinin Deprem Aktivitesinin Gölbaşı Havzası Göllerinde Çoklu Parametre Yöntemlerle Belirlenmesi Projesi kapsamında Adıyaman Gölbaşı ilçesinde yapılan araştırmalar ile ilgili detaylı açıklamalar yapıldı. 

4 AY SONRA KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLER MEYDANA GELDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Gülsen Uçarkuş İstanbul Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi ekip arkadaşları ile beraber 2022 yılının Eylül ayında TÜBİTAK tarafından düzenlenen bu araştırmaya katıldıklarını söyledi. Bu araştırmanın amacının ise Kahramanmaraş Pazarcık'taki daha önceden gerçekleşen depremlerin tarihlerinin öğrenilmesi için bazı çalışmaların yapılması olduğunu da açıkladı. 

Uçarkuş yaptığı açıklamalara şöyle devam etti; "Hem gölde karotlarla sondajlar yaparak hem de karada kazılar yaparak disiplinli bir çalışma süreci yürütüyorduk. Gölbaşı'nda fayı çok hassas haritaladığımız bir alanda ilk kazımızı yaptık. Yaşanan bir önceki depremin yerini bulduk. 4 ay sonra Kahramanmaraş merkezli depremler meydana geldi. Yüzey kırığını haritalamaya gittiğimizde kırığın bizim yaptığımız kazıyı kesip geçtiğini hatta 5 metre yer değiştirdiğini gördük." şeklinde ifadelere yer verdi. 

Proje devam ederken Kahramanmaraş merkezli depremlerin meydana geldiğini söyleyen Uçarkuş çalışmaların da epeyce ilerlediğini bildirdi. Yapılan bu çalışmanın sonuçlanması ile birlikte bu fay hattında daha önceden beri yaşanan depremlerin haritasının çıkarılacağını söyleyen Uçarkuş buradan çıkacak bilimsel bulguların oldukça önemli olduğunu açıkladı. 

İlgili Haberler