Yeni Öte Gezegenler Keşfedildi

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kepler Teleskopu ile birlikte Avrupa Ajansına ait Gia Teleskopunun yapmış oldukları gözlemler sonucunda bilim insanları güneş sisteminin dışında bulunan 44 yeni öte gezegen keşfettiğini açıkladı.
Yeni Öte Gezegenler Keşfedildi

Dünya dışında yapmış oldukları araştırmalarla adından sürekli olarak söz ettiren NASA’nın yeni keşfi tüm dünyada şaşkınlıkla karşılandı. Teoride henüz keşfedilmemiş olan binlerce hatta milyonlarca gezegenin varlığı bilinse de buna dair kanıtlar henüz bulunamamıştı. Ancak Avrupa Ajansı ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde 44 adet ve her birinin boyutu en az dünya kadar olan öte gezegenin varlığı doğrulanmış oldu.

Öte Gezegenler Nasıl Keşfedildi?

Yapılan araştırmalar sırasında genelde geçiş halinde olan gezegenlerin yıldızların parlamalarından dolayı keşfedilmeleri daha önce gerçekleştirilemediği bildirildi. Ancak en son yapılan gözlemlerde bu gezegenler yörüngesinde dönmüş olduğu yıldızın önüne geçtiğinde yıldızın parlaklığı bir nebze de olsa azalması ile birlikte teleskoplarda tespit edilebildiği kaydedildi. Bilim çevrelerinde yapılan bu yeni keşif diğer keşiflerin de habercisi olabileceğinden büyük heyecan yarattı. Gerçekleşen bu parlaklık azalışlarının farklı astrofizik olayları da tetikleyeceği düşünüldüğünden kesin bir sonuca varabilmek adına Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona Eyaleti’nde bulunan Kitt Peak Gözlemevi ve yine ABD’nin Teksas Eyaleti’nde bulunan McDonald Gözlemevinin yer teleskoplarından da görüntüler doğrulanmış oldu. Bu şekilde gerçekleştirilen buluşun kanıtlanması da sağlanmış oldu.

Yeni Dünya Bu Gezegenlerde Kurulabilir Mi?

Dünya kaynaklarının azalması ve zamanla yaşanamaz duruma gelebileceği tezi üzerine uzun yıllardır Mars’ta hayatın var olabilmesi için çalışmalar sürdüren NASA, bu buluşuyla birlikte ‘öte gezegenlerde hayat mümkün mü?’ sorusunun da akıllara gelmesine sebep oldu. Mars yüzeyinde insan yaşamının mümkün hale gelebilmesi için yıllardır çalışmalar yapan NASA belki de teknolojinin daha da ilerlemesiyle birlikte bu gezegenlerde çalışmalar yapabilir.

İlgili Haberler