Hubble Helyum Gazı Tespit Etti

Gökbilimciler, yakın zamanda ilk kez Güneş Sistemi dışında yer alan bir gezegenin atmosferinde helyum gazı bulduğunu açıkladı.
Hubble Helyum Gazı Tespit Etti

Yeni bir çığır açıldı. Hubble helyum gazı tespit ettiğini doğruladı. Hubble Uzay Teleskobu'nun kızıl ötesi enstrümanını kullanmaya devam eden araştırma ekibi, Dünya'dan yaklaşık olarak 200 ışık yılı uzakta yer alan bir gezegenin atmosferinde helyum bulduğunu açıkladı. Araştırmaya önderlik eden İngiltere'nin Exeter Üniversitesi bünyesinde doktora öğrenimine devam eden Jessica Spake, yaptıkları açıklama ile bu durumun ne kadar değerli olduğunu açıkladı.

Öte Gezegenlerde Helyum Bulunması

"Helyum, hidrojen sonrasında evren içerisinde en fazla rastlanan ikinci element olduğunu anlatan Spake Güneş Sistemi üzerinde Jüpiter ve Satürn gezegenleri içerisinde çoğunluk olarak helyumdan oluşsa da günümüze kadar yapılan araştırmalarda öte gezegenlerde helyumun bulunmadığını açıkladı. Günümüze kadar Hubble Uzay Teleskobu aracılığı ile mor ötesi ve optik dalgalarda gerçekleştirilen ölçümlerin daha uzakta yer alan öte gezegenlerin bileşenlerine tam olarak nüfuz etmeye olanak vermediğini açıklayan Spake, kızıl ötesi kullanılarak yapılacak olan ölçümler sayesinde bu durumun mümkün duruma geldiğini ifade etti.

Yeni Ölçüm Sistemi

Dünya'nın atmosferinin üst tabakaları üzerinde helyum bulunduğunu açıklayan Spake, kızıl ötesi ölçümlerin Dünya büyüklüğünde yer alan öte gezegenlerin atmosferlerinin incelemeleri konusunda son derece faydalı olacağını açıkladı.

Günümüze kadar keşfedilen öte gezegenler içerisinde en düşük yoğunluğu olan gezegenler arasında bulunan WASP-107b Jüpiter ile aynı boyutlarda bulunuyor. Gezegen Jüpiter’in sadece yüzde 12'si kadar kütlesi bulunuyor. Gezegenin atmosferi son derece geniş olduğundan her milyar yılda atmosfer gazlarının yaklaşık olarak yüzde 0,1 ila yüzde 4'ü uzay boşluğu üzerinde yok olduğu tahmin edilmektedir. Hubble uzay teleskobu araştırma sonuçları uluslar arası bilim dergisinde yayımlandı.

İlgili Haberler