Elmas Meteorlar Bize Yok Olmuş Gezegenler Hakkında Fikir Verebilir

Yeryüzünü düşmüş olan grafit ve elmas içerikli göktaşları Güneş sisteminin ilk çağlarındaki dönemi hakkında bazı ipuçları verebilir.
Elmas Meteorlar Bize Yok Olmuş Gezegenler Hakkında Fikir Verebilir

Böylece Güneş Sisteminin pek fazla bilgi sahibi olunmayan ilk çağlarındaki dönemi hakkında daha çok bilgi edinilebilir.

Genellikle yüzükleri taş olan elmaslar aslında yüzükler üzerinde taş olmaktan daha ziyade yeryüzünde birçok büyücü hikayeye sahip olan zaman kapsülleri niteliğindedir. Tektonik plakalardan oluşan dünya kabuğunun ve bastığımız toprakların çok çok altında elmaslar bulunur.

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalara göre yeryüzünün dışında da elmaslara rastlamak oldukça mümkün olabilir. Örneğin bir göktaşının dünyaya çarpmasında ya da Güneş sisteminin ilk çağlarında yok olan bir başka gezegenin hikayesini uzaydaki elmaslar aracılığı ile öğrenebiliriz.

Sudan’a Düşen Göktaşı Herşeyi Değiştirdi

2008 yılında Sudan'a düşen bir göktaşı dünyanın derin katmanlarında yer alan minerallerin oluşturduğu ureilite adı verilen bir taşı içermekteydi. Bu taş üzerinde yer alan minerallerin arasında mikroskobik karbon atomlarından oluşmuş olan elmas ve grafit mineralleri de yer alıyordu.

Bu konu hakkında oldukça uzun ve detaylı çalışmalar yapan araştırmacılar ve bilim insanları bu minerallerin nasıl ortaya çıkmış olabileceği ile ilgili birkaç fikir beyan ettiler. Bu fikirlere göre yeterince büyük bir darbe alması sonucu şok basıncı yüzünden pembeye dönüşebilen grafit minerali uzayda yer alan iki kaya kütlesinin arasında bu duruma maruz kalabileceği, bununla birlikte Güneş sisteminin ilk çağlarında karbon buharının bu mineraller ile doğru koşullarda yoğunlaşması ile ve bütün bu etkenler ile birlikte yeryüzünde buluştuğu gibi elmasın başka bir büyük gezegen içerisinde de oluşmuş olabileceği bilim insanları ve araştırmacılar tarafından ifade edildi. Bilim insanlarının bu konu hakkındaki çalışmaları devam ediyor.

İlgili Haberler