Mars’ta bugüne kadar gerçekleşen en büyük deprem! 6 saat sürdü

Dünya’nın dışındaki gezegenler için de bilim adamlarının araştırması halen devam ediyor. Dünyamıza en yakın gezegenlerden olan Mars’ta bugüne kadar gerçekleşen en büyük depremin kaydedildiği açıklandı.
Mars’ta bugüne kadar gerçekleşen en büyük deprem! 6 saat sürdü

Aktarılan son habere göre Mars etrafında gezen uyduların verilerinden yeni bilgiler elde edildi. Buna göre Mars’ta tam 6 saat boyunca süren deprem meydana geldi. Depremin şiddetinin 4,7 olduğu da kayıtlara geçti. Uzmanların derlemelerine göre bu deprem şu ana kadar gerçekleşen en büyük sismik olay olarak ifade ediliyor.

MARS’TA NEDEN DEPREM OLUYOR?

Mars’ta deprem olması, çoğu kişi için farklı bir olay olarak algılanabilir. Ancak 6 saat boyunca devam eden 4,7 şiddetindeki depremin nedeninin tektonik hareketler olduğu ifade ediliyor.

NASA’NIN ARACI KAYDEDİYOR

Depremin kaynağına ilk defa 4 Mayıs 2022 yılında Nasa’nın InSight aracının kaydetmesi ile ulaşılmaya başlandığı belirtildi. Depremin kaynağı ise uzmanlar tarafından “S1222a” adlandırıldı. Mars’ın etrafında dönen bu uyduların doğru verileri vermesi için çalışmalar yapıldı. Bu konu ile ilgili yapılan araştırmanın lideri olan Dr. Benjamin Fernando, "Hala Mars'ın günümüzde aktif bir levha tektoniğine sahip olmadığını düşünüyoruz, bu nedenle bu olayın muhtemelen Mars'ın kabuğunda biriken stresin serbest bırakılmasından kaynaklandığını düşünüyoruz." dedi.

METEOR ETKİSİ YOK

Yapılan bu çalışmada, Oxford Üniversitesi, Hindistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa Uzay Ajansı gibi pek çok katkı sunan kurum oldu. Ancak yapılan çalışmalar neticesinde hiçbir çalışma ekibi çarpma krateri ya da meteorun etkili olduğunu kanıtlayamadı.