Depremi 1 hafta önceden tahmin ediyor! Can kayıpları daha azalacak

Deprem, sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın en büyük sorunları arasında bulunuyor. Yapay zeka ile geliştirilen o sistem depremi 1 hafta önceden tahmin ettiği iddia edildi. Yüzde 70'lik doğruluk payı ile can kayıplarının daha da azalması hedefleniyor.
Depremi 1 hafta önceden tahmin ediyor! Can kayıpları daha azalacak

Bilim insanları artık yapay zeka ile daha fazla çalışır bir hale geldi. Yüzde 70’lik doğruluk oranı ile depremler 1 hafta önceden tahmin edilebiliyor. Yaşanılan bu gelişme sayesinde depremlerdeki can kayıpların minimuma indirilmesi amaçlanıyor.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Depremi önceden bilmek elbette ki mümkün değil. Ancak bugüne kadar teknolojik alanda geliştirilen bazı cihazlar sarsıntıdan çok kısa bir süre önce bizlere haber verebiliyor. Ancak bu sürenin azlığı ne yazık ki çok da fazla işe yaramıyor.

Yapay zeka ile depremi araştırmak son dönemlerde bilim dünyanın en çok yoğunlaştığı konular arasında yerini aldı. Bu alanda geliştirilen algoritmalar deprem modellerinin daha da iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

Günümüzde yapay zeka ile deprem incelendiğinde yapay zeka, belirli bölgelerde hangi büyüklükte depremlerin olabileceğine dair hesaplamalar yapabiliyor. Yaptığı hesaplar yüzde 100 kesinlik içermez. Ancak bilim adamlarının açıklamasına göre yüzde 70’lik bir doğruluk payı söz konusu.

DEPREMİ TAHMİN ETMEK ÇOK ZOR

Depremi önceden net olarak tahmin etmek neredeyse imkansız. Çünkü deprem, yer kabuğunun derinliğinde bulunan hareketli plakaların sert hareketlerinden meydana gelebilmektedir. Yapay zeka bu noktada devreye girerek sadece verileri analiz ederek, önceden depremin olabileceğine dair uyarılar yapabilir. Bu alanda çalışmalar yapan Teksas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yüzde 70 doğruluk ile yapay zeka algoritmasını test etti.

14 DEPREMİ BİLDİ

Geliştirilen yapay zeka şu ana kadar 14 depremin yerini tam olarak net ve doğru bir şekilde verdi. 8 yanlış uyarı verdi ve bugüne kadar 1 depremi uyarma konusunda geç kaldı. Bu çalışma geliştirilerek ilerde depremlerin yıkıcı etkisinin azaltılması konuşuluyor.