Güneş patlaması nedir, ne zaman olacak, nasıl etki yapacak?

Son günlerde tüm dünyada güneş patlaması konusu tartışılmaya başladı. Güneş patlaması ile alakalı bilgiler araştırılıyor. Güneş patlaması bir felaket mi olacak?
Güneş patlaması nedir, ne zaman olacak, nasıl etki yapacak?

Güneş patlaması konusu son günlerin en çok konuşulan konularının başlında geliyor. Güneş patlaması olması halinde NASA’ya göre güneş yüzeyinde patlamalar olacak ve bu patlamalar ile beraber radyo frekansları, elektrik şebekeleri, internet ağları zarar görecek ve etkili bir şekilde çalışmayacaklar. Tüm dünyada elektrik ve internet kesintileri olabilecek.

GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?

Güneş patlaması güneşin atmosferinde gerçekleşen şiddetli patlamalara verilen addır. Bu patlamalar o kadar şiddetli olur ki saatte 1.000.000 km/saat hıza sahip olabiliyor. Milyarlarca megaton gücüne sahip olan güneş patlaması tüm evreni etkileyebiliyor.

Güneş patlaması olduğunda dünya atmosferine normalin çok üzerinde küçük dalga boylu radyasyonlar girmektedir. Bu patlamanın neticesinde de dünyadaki enerji ve iletişim ağları olumsuz etkilenebiliyor.

Güneş patlaması çok sık görülebilen bir doğa olayı değildir. İlk olarak 1859 yılında olduğu gözlemlenmiştir. Bu olay Carrington Olayı olarak da bilinmektedir.

BÜYÜK BİR ENERJİ AÇIĞA ÇIKIYOR

Güneş patlaması ile alakalı olarak bugüne kadar yapılabilen bilimsel tespitlere göre çok büyük bir enerjiye sahip olduğu bilinen güneşin içerisinde gerçekleşen patlamalar ile ortaya devasa bir enerji çıkmaktadır. Bu enerji yayılmacı bir etki yaparken tüm evreni etkileyebiliyor. Bu açığa çıkan enerjinin gücü yüksek olunca dünya için de bası riskler olabiliyor.

GÜNEŞ PATLAMASI NE ZAMAN?

Güneş patlamasının ne zaman olacağına dair şu ana kadar yapılan bir bilimsel tespit bulunmuyor. Ancak bazı hesaplamalar yapılabiliyor. Bu hesaplamalara göre 2024 yılının ilk 3 aylık döneminde güneş patlaması olabilecek. Lakin net bir tarih bilgisi verilemiyor. Bu konuda otorite olarak görülen NASA dahi zaman açısından bir açıklama yapamıyor.