Dünyada depreme dayanıklı olan yapılar açıklandı! Türkiye'deki tek yer dikkat çekti

Türkiye'de gerçekleşen depremlerden sonra ülkede en dayanıklı binalar araştırılmaya başlandı. Dünyanın en dayanıklı yapıları arasında yer alan Türkiye'deki tek yer ise dikkat çekti.
Dünyada depreme dayanıklı olan yapılar açıklandı! Türkiye'deki tek yer dikkat çekti

Dünyada depreme dayanıklı olan yapılar açıklandı! Türkiye'deki tek yer dikkat çekti: Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem sonrasında 11 il feci şekilde etkilendi. Bu depremlerden sonra dayanıklı bina yapımı ve fay hattı geçen bölgeler gibi araştırmalar hız kazandı. Dünyada en dayanıklı 8 yapı açıklandı. Bu liste içerisinde Türkiye'de tek bir yapı yer aldı. Bu yapılarda 8 büyüklüğündeki bir depremlerde bile zarar görmeyecek şekilde inşa edilmiştir. Peki bu listede yer alan yapılar hangileri?

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından artçıların hala devam ediyor olması Türkiye'de yaşayan vatandaşları endişelendiriyor. Vatandaşlar yaşadıkları binaların depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmaya başladılar. 6 Şubat tarihinden itibaren gündemde olan depremler vatandaşların tedirgin olmalarına neden oluyor. Uzman isimlerin gelecekte yaşanacak depremlere karşı uyarması ise vatandaşları dayanıklı bina arayışına itiyor. Peki dünyadaki en sağlam yapılar hangileri? Türkiye'de bulunan tek yapı hangisi?

DÜNYANIN EN DAYANIKLI 8 YAPISI

1. Mori Kulesi:

Japonya bilindiği üzere deprem riski çok yüksek bölgelerden biri. Burada yapılan binaların da depreme dayanıklı yapılması kaçınılmaz tabiki. Mori Kulesi Japonya'da yer almaktadır. 

2. New Wilshire Grand Center:

Güney Kaliforniya bölgesi yine bilindiği gibi deprem bölgesi olarak riskli bir bölgede. Los Angeles'ın en yüksek binası olan New Wilshire Grand Center 8 büyüklüğündeki bir depreme karşı bile dayanıklı olması ile bilinmektedir.

3. Komatsu Seiren:

Japonya'da yer alan bir tekstil firmasıdır. 

4. Sabiha Gökçen Havalimanı:

Sabiha Gökçen Türkiye'de bulunan ve depreme dayanıklı olarak inşa edilen bir yapıdır. 300'den fazla sismik izalatörü bulunmaktadır. Bunun sayesinde ise çok büyük depremlere karşı bile dayanacak kadar sağlam inşa edilmiştir.

5. Taipei 101:

 Dünyanın en büyük ayarlı kütle sönümleyicisinin bulunduğu bu yer Tayvan'da yer almaktadır. 

6. Filipin Arenası:

Dünyanın en büyük kubbeli arenası olan bu yapı Pasifik Ateş Çemberi boyunca uzanmaktadır. 

7. Transamerica Pramidi :

Kaliforniya'nın San Francisco şehrinde yer almaktadır. 

8. Burj Khalifa:

Dubai'de yer alan bu yapı dünyanın en dayanıklı yapıları arasında yer almaktadırl

İlgili Haberler