Uğur Şahin merakla beklenen kanser aşısı için tarih verdi!

Kısa bir süre önce kanser aşısı ürettiklerini açıklayan BioNTech’in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin bu çok önemli aşı için tarih verdi.
Uğur Şahin merakla beklenen kanser aşısı için tarih verdi!

Dünyada en ölümcül sağlık sorunlarının başında gelen kanser ile mücadelede heyecanlandıran gelişmeler yaşanıyor. Kısa bir süre önce BioNTech’in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin kanser aşısını bulduklarını açıklamıştı. Uğur Şahin şimdi ise bu aşının ne zaman çıkacağına dair açıklama yaptı.

KİŞİYE ÖZEL AŞI!

Kanser aşısı hakkında konuşan Uğur Şahin, “2025 ile 2029 yılları arasında çeşitli diğer terapötik yaklaşımlar için çalışma verilerine sahip olmayı planlıyoruz. Hastadan kan ve tümör örneği alıyoruz. Bunun üzerinde çalışıp dört haftada kişiye özel aşıyı üretiyoruz. Yılda sadece 100 hasta için değil, on binlerce hasta için bunu yapabiliriz.” dedi.

KANSERLİ HÜCRE YOK EDİLECEK!

Yapılan son çalışmalar hakkında da bilgi veren Uğur Şahin, “İlk klinik çalışmasının sonuçlarına göre tüm hastalarda tümörlerin büyümesi durdu. Hatta üçte ikisinde tümörler küçüldü. Bu sistemde bağışıklık sistemini özel savaşçılardan oluşan bir ordu ile destekliyoruz. Bu ordu da tümörü hedef alıyor ve onu bulup yok etmek için harekete geçiyor. Bu potansiyele de sahip. Tümör küçükse kanser hücrelerini de bu sistemle yok edebilirsiniz. Önümüzdeki yıllarda klasik kemoterapiler terk edilecektir. Onun yerine hedefe yönelik kemoterapiler uygulanacak ve daha isabetli sonuçlar alınacak.” dedi.

NE ZAMAN KULLANILABİLECEK?

Kanser aşısının ne zaman kullanılabileceği sorusunu da yanıtlayan Uğur Şahin, “Çok büyük bir çalışma olduğunu biliyoruz. Bu aşıyı şu anda bile kullanmak isteyenlerin sayısı bir hayli fazla. Biz tüm aşamaları geçmek için planlamamızı yaptık. Bizim planlamamıza göre 2030 yılından önce ilk kişiye özel mRna bazlı kanser aşımız onaylanabilir. Bu süreci hızlandırmak istiyoruz ama kanser aşısının güvenli bir aşı olması ve gerekli izinleri alabilmesi için gereken aşamaları sağlıklı bir şekilde geçebilmeliyiz.” şeklinde konuştu.