Evinde bal olan, bal tüketenler dikkat! YENİ KARAR geldi

Evinde bal olan ve bal tüketen herkesi yakından ilgilendiren önemli bir karar alındığı duyuruldu. Bakanlık, yaptığı açıklamasında piyasada satılan ballara dışarıdan herhangi bir maddenin katılıp katılmadığının tespit edilmesi için karar alındı.
Evinde bal olan, bal tüketenler dikkat! YENİ KARAR geldi

Konu ile ilgili açıklamayı Tarım ve Orman Bakanlığı yaptı. Bakanlık, yaptığı açıklamasında Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği değişikliğinin Resmi Gazete’nin sayısında yayımlandığını açıklayarak detayları duyurdu. İşte evinde bal olan herkesi ilgilendiren haberin detayları

RESMİ AÇIKLAMA YAPILDI

Yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Balın doğasında bulunan veya bulunmayan organik veya inorganik maddeler üzerinden balın orijinalliğinin belirlenmesine yönelik analiz metotlarından elde edilen sonuçların değerlendirilmesinde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan karar ölçütleri belirlenerek Bakanlık resmi internet sayfasında yayımlanacaktır”

“RESMİ KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR”

“Böylelikle bala dışarıdan madde katıldığının tespitinde gelişmiş analiz metotlarının kullanımı sağlanarak tüketici menfaatlerinin korunmasında ilave adımlar atılmış olacaktır. Bu amaçla Kütle Spektrometresi (MS) ve Nükleer Manyetik Rezonans Spektrometresi (NMR) gibi yüksek teknolojili teknikler resmi kontrollerde kullanılacaktır"

Bakanlık, yayımladığı açıklamasının devamında karar ölçütlerinin belirlenmesinde ülkemizde üretilen balları temsil edecek nitelikte organik maddeler için yapılacak çalışmalarda kullanılacağının altı çizildi.

SAHTE BAL NASIL ANLAŞILIR?

Sahte bal ile gerçek balı ayırmak için ihtiyacınız olan tek şey ılık sudur! Alacağınız bir kaşık balı ılık suyun içerisine eklediğinizde şeklini koruyacaktır. Sahte olan bal ılık suyu görünce hızla dağılır.