Sabahki ilk idrarınız bu renkteyse acil doktora gitmeniz gerekiyor

İdrar rengi, aslında bize birtakım hastalıklar konusunda ipucu verebiliyor. Aynı zamanda doğru miktarda su içip içmediğimizi de bizlere gösterebiliyor. Uzmanlar, tuvaleti kullandıktan sonra mutlaka idrar rengine bakmamızı öneriyor!
Sabahki ilk idrarınız bu renkteyse acil doktora gitmeniz gerekiyor

Tuvaleti kullandıktan sonra idrar renginize bakıyorsanız, vücudunuz hakkında birtakım bilgilere ulaşabilirsiniz. Genellikle koyu sarıya yakın olan renkler az su içtiğinize işaret ederken, çok açık ve renksiz olan idrarlar için içilen su miktarının azaltılması gerektiği ifade ediliyor.

Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Asistan Doktor Ashley Pountey, suyun daha az içilmesi, idrardaki sarı renginin güçlendirdiğini belirtti. Bazı durumlarda idrar renginin sarı, mavi, yeşil hatta kahverengi bile olabileceğini söyledi.

İDRARIN RENGİ NEDEN DEĞİŞİYOR?

Renk değişimlerinin büyük bir kısmı genellikle gün içerisinde tüketilen yiyeceklerden kaynaklı olabiliyor. Çok fazla kırmızı pigmentli yiyeceklerin tüketilmesi, sık sık egzersiz yapılması ya da idrar yolu enfeksiyonun geçirilmesi gibi sorunlar idrar rengini etkileyebilir.

Konuya ilişkin değerlendirme yapan uzman isim, “Endişeleriniz varsa ve özellikle de ağrılı idrara çıkma sorunu veya koyu turuncu idrarınız varsa, bu karaciğerinizin düzgün çalışmadığının bir işareti olabilir, mutlaka bir doktora görünün” açıklamasını yaptı.

KIRMIZI RENK İDRAR

Kırmızı ya da pembe tonlarındaki idrar rengi bir endişe verici! Uzman isme göre bu durum kanamaların belirtisi olabilir. Prostat büyümesi, kistler, taş düşürme gibi durumlarda idrarın rengi kırmızı olabilir. Ancak bunun dışında kırmızı renkli yiyecekler de idrara kırmızı rengini verebilir.

TURUNCU RENK İDRAR

Turuncu renkli idrar da çok fazla havuç tüketilmesinden meydana gelebilir. Ancak bunun yanı kıra kullanılan bazı ilaçlar idrarınızı turuncuya döndürebilir. Pountney, bu konuya ilişkin “Turuncu idrar, özellikle açık renkli dışkınız varsa, karaciğer veya safra kanalında bir sorunun işareti olabilir. Ayrıca dehidrasyon da idrarın turuncu görünmesine de neden olabilir” dedi.

MAVİ VE YEŞİL İDRAR

Çok sık görülmese de kullanılan bu ilaçlar idrarın rengini mavi ya da yeşil renge döndürebilir. Bunun yanı sıra tıbbi testlerde kullanılan boyalar da idrar renginin dönmesine neden olabilir.

KOYU KAHVERENGİ

Koyu kahverengi idrar da ciddiye almanız gereken bir durum! Baklagillerin fazla tüketilmesinin yanı sıra kabızlık, sıtma, kolesterol ilaçları ya da bazı antibiyotikler idrarınızı kahverengine döndürebilir.