Karaciğer kanserinin en sinsi belirtisi meğer buymuş!

Karaciğer kanserinin belirtilerinin arasında en sinsi olan belirti Prof. Dr. Onur Yaprak tarafından açıklandı.
Karaciğer kanserinin en sinsi belirtisi meğer buymuş!

Karaciğer kanserinin en sinsi belirtisi meğer buymuş: Karaciğer kanseri kanser hastalıklarının en zor atlatılanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Karaciğer kanserinin belirtileri arasında yer alan ve en sinsi belirtisi uzmanlar tarafından açıklandı. Karaciğer kandesi göz akında oluşan sararma ile kendini göstermektedir. Bu konuda açıklama yapan Prof Dr. Onur Yaprak karaciğerde oluşan kanserin genelde başka bir organa sıçradığını söyleyerek konuşmalarına şöyle devam etti; “Karaciğer metastazları sinsi seyreder ve ileri evrelerde belirtileri ortaya çıkar. Karaciğerde gelişen kanserlerin çoğu başka bir organdaki kanserin kana karışıp karaciğere sıçramasıyla oluşur. Karaciğerin kendi hücrelerinden kaynaklanan kansere oranla bu durum 20 kat daha sık görülür” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Onur Yaprak tarafından yapılan açıklamalarda karaciğer kanserinin sinsi seyreden bir hastalık olduğunu dile getirdi. Bu konuta karaciğer metastazlarına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Onur Yapramk karaciğerin vücudun en çok kanlanan ve en büyük organı olduğunu vurgulayarak kan girişi hem atar hem toplardamar olmak üzere iki ayrı damar vasıtası ile olan vücuttaki tek organın karaciğer olduğunu söyledi. 

Vücutta bulunan tüm bağırsağın pankreasın ve midenin kan geri döşünü öncelikle karaciğere uğramasından dolayı bu organlardaki kanserlerin metastazları karaciğede sıkça gelileceğini ifade etti ve devam etti; "Karaciğerde görülen kanserler karaciğerin kendi hücrelerinden kök alan hepatosellüler karsinom ya da kolanjio karsinom olabilir. Aynı şekilde başka organlarda gelişen kanserlerde sıklıkla karaciğere metastaz yani sıçrama yaparlar. Karaciğerde gelişen kanserlerin çoğu da aslında bu metastaz yolu ile oluşan kanserlerdir. Karaciğerin kendi hücrelerinden kaynaklanan kansere oranla 20 kat daha fazla sıklıkta görülür” şeklinde konuştu. 

GÖZ AKINDA SARARMALAR GÖRÜLEBİLİR

Karaciğer kanserinde ileri evrelerde göz akında sararma görülebileceğini söyleyen Yaprak en metastazların başlangıçta hiçbir bulgu vermediğine işaret etti. Hastaların başka organ kanseri tanısı ve onkoloji kontrolünde olduğu için rutin takip tetkiklerinde saptandığını açıkladı. Söz konusu hastaların belirli aralıklar ile karaciğer fonksiyonunu gösteren kan tahlilleri ve ka nda k an ser belirteci olan tahlillerinin yapılacağını söyleyen Yaprak bunların yanı sıra bir de ultrasonografi, MR, BT  ve PET tomografi gibi taramaların da yapılacağı söyledi ve konuşmalarına şöyle devam etti;

"Onkoloji kontrollerinin ve bu taramaların yapılması metastazların erken saptanmasında hayati önem taşır. Bulgu vermeye başlaması büyüyüp karaciğerde şişmeye, kan akımında ve safra akışında baskıya yol açması ile ortaya çıkar." dedi. 

İlgili Haberler