Her gün bardak bardak çay içiyorsanız bu haber sizin için! Çay insan sağlığını nasıl etkiler?

Türk halkının severek tükettiği çayın insan sağlığına etkileri pek fazla bilinmemektedir. Çay günde kaç bardak tüketilir? Fazlası zararlı mıdır? Çayın insan vücuduna etkileri neler?
Her gün bardak bardak çay içiyorsanız bu haber sizin için! Çay insan sağlığını nasıl etkiler?

Her gün bardak bardak çay içiyorsanız bu haber sizin için! Çay insan sağlığını nasıl etkiler?: Çay Türkiye'de en çok tüketilen içeceklerden biridir. Türk halkının vazgeçilmez olarak gördüğü çay her gün bardak bardak tüketiliyor. Peki çayın insan sağlığına etkisi nedir? Faydaları ve zararları nelerdir? 

Çay içerisinde A, D ve B12 vitaminlerini içermekle kalmaz sodyum ve potasyum da içermektedir. Her gün düzenli olarak demli bir kaç bardak çay içmek insan sağlığına genel olarak faydalı olsa da bazı rahatsızlıklara da sebep olabiliyor. Yani çay içmenin hem zararları hem de yararları bulunmakta. Peki çay insan sağlığını nasıl etkiliyor? Faydaları ve zararları neler?

ÇAY İNSAN SAĞLIĞINI NASIL ETKİLER?

Günde düzenli olarak bir kaç bardak siyah çay içmek tansionu düşürür. Yüksek tansiyon rahatsızlığı olanların günde bir kaç bardar siyah içmesi önerilen bir durumdur. Çay tüketerek özellikle yüksek tansiyon hastaları rahatlayabilir ve tansiyonun sorununu gün içinde çözebilir.

Çay tüketiminin bir diğer faydası ise kolesterolü düşürmesidir. Yüksek kolesterol hastası olan vatandaşlara sağlık açısından doktorlar tarafından da çay tüketimi önerilmektedir. Türkiye'de her 3 kişiden birinde yüksek kolesterol hastalığı bulunmaktadır. Erkeklerde ise kadınlardan çok daha fazla risk bulunmaktadır. Bu sebeple her gün düzenli olarak siyah çay tükebilir ve yüksek kolesterolünüzü dengede tutabilirsiniz. 

Çay ayrına dişlerde çürük oluşmasını engellemektedir. Çay içerisinde bulunan vitaminler sayesinde ağız sağlığını koruyarak çürük oluşmasını engeller. Günde 2 ya da 3 bardak çay içmeniz dişlerinizi çürüklerden koruyacaktır. 

Düzenli çay tüketen kimsede diyabet riskini azaltır. Kan şekeri dengesizliğini karşı insan vücudunu koruyarak diyabet riskini azaltır. Çay içerken şekersiz içilmesi de oldukça önemlidir. Günde bir kaç bardak şekersiz ve orta demli çay içmeniz sizi diyabet riskine karşı da koruyacaktır. 

Tüm bu yararlarının yanında bir de zararı bulunan çayın fazla tüketimi ile baş ağrısı başlayabilir. Baş ağrısı yapmaması için her gün bir kaç bardaktan fazla çay içilmemesi gerekmektedir. Baş ağrısı yapmasının sebebi ise çayda bulunan yüksek kafein miktarından dolayı olmaktadır. 

Bunun yanında yine gün içinde 3/4 bardaktan fazla çay tüketimi uyku sorunu yaşamanıza sebep olabilir. İki veya üç bardak çay sindirimi destekleyerek rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olurken 3 bardaktan fazla çay tüketmeniz uyku problemleri ile karşı karşıya kalmanıza sebep olacaktır. 

İlgili Haberler