3 virüse yakalanmamanın tek yolu açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamasında solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. Ortalıkta gezen 3 virüse yakalanmamanın yolu açıklandı!
3 virüse yakalanmamanın tek yolu açıklandı

Bakan Koca’nın açıklamasına göre acillere başvuranların sayısı yüzde 20’ye yakın artış gösterdi. Artışa neden olan grip, domuz gribi ve RSV virüsüne yakalanmamanın yolu ne? Üç virüsten korunma yollar ve merak edilenler haberimizde

EN SIK DOMUZ GRİBİ GÖRÜLÜYOR

Son dönemlerde hemen hemen aynı belirtileri gösterip hastanelere başvuranların sayısı artıyor. Uzmanların açıklamasına göre son haftalarda toplumda 3 farklı virüs dolaşıyor. En sık domuz gribinin daha sonra RSV’nin en sonda ise koronavirüsün görüldüğü belirtildi. Bu virüslerden korunma yollarını ve hastalıklara ilişkin detayları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik mikrobiyoloji Uzman. Dr. Gökçe Demir açıkladı.

2 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR DİKKAT

Demir, yaptığı açıklamasında özellikle RSV virüsünün 2 yaş altı çocuklarda daha ağır seyrettiğini ifade ederek şunları söyledi:

“RSV virüsü, 2 yaş altındaki çocuklarda ağır seyrediyor. Erişkinlerde daha hafif görülüyor. Çünkü çoğu insan 6 yaşına kadar RSV’yi geçirmiş oluyor. Özellikle 0-2 yaş grubundaki çocuklarda zatürre, ateş ve solunum sıkıntısı yapabiliyor. Erişkinlerde en sık gördüğümüz ise influenza ve Kovid. Eğer bağışıklık sistemi zayıf değilse Kovid’in artık hastalık yapma potansiyeli çok düşük. Yeni varyantlar için de bu böyle. Eğer kişinin altta yatan kronik bir hastalığı yoksa genelde belki hafif ateş, bir iki gün süren bir halsizlik ve kuru öksürükle geçirebiliyor. Ancak influenza hele aşı yapılmadıysa 39-40 dereceye varan yüksek ateş, çok şiddetli kas ve eklem ağrısı yapıyor. Bize başvuran hastalar yaşadıkları durumu, ‘Kolumu kıpırdatamıyorum, yataktan kalkamıyorum’ şeklinde tarif ediyor. Virüs, ciddi bir baş ağrısının yanı sıra bazen kuru öksürük yakınmalarına da neden olabiliyor”

3 VİRÜSE YAKALANMAMANIN TEK YOLU

Virüslere karşı bağışıklık kazanılması gerektiğini ifade ede uzman isim, 3 yıl maske takıldığı için bağışıklık sisteminin zaten var olan bu virüsleri unuttuğunu söyledi. Virüslere daha kolay yakalanılması ve hastalananların sayısının artmasının sebebinin bu durum olduğunu ifade eden Demir, üç virüse tek kalkanın maske olduğunun altını çizdi.