Ihlamuru böyle içenler yandı! Resmen zehir oluyor, sakın yapmayın!

Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan ıhlamur tam bir şifa kaynağı olarak biliniyor. Ancak ıhlamur doğru şekilde tüketilirse şifa veriyor. Yanlış tüketilen ıhlamur ise tam bir zehir etkisi yapıyor.
Ihlamuru böyle içenler yandı! Resmen zehir oluyor, sakın yapmayın!

Kış aylarında solunum yolları hastalıkları karşısında vücuda direnç veren bitki çaylarının başında ıhlamur geliyor. Ihlamur Türkiye’de geleneksel bitki çayları içerisinde ilk sırada gösteriliyor. Ihlamurun çayını içenler boğaz ağrısından öksürüğe kadar çok sayıda fayda görebiliyorlar. Bunun için de her evde bulunan ıhlamur hastalıklarda sık sık başvurulan doğal ilaçlardan birisi oluyor.

IHLAMURU EN DOĞRU NASIL TÜKETEBİLİRİZ?

Ihlamuru en doğru şekilde tüketmek sağlanacak faydada net belirleyici oluyor. Doğru teknikle demlenmeyen ıhlamur sıradan bir bitki çayına dönüşüyor. Hatta fayda yerine zararlı etki yapıyor. Ihlamur demlerken yapılan en büyük hata uzun uzun kaynatmak oluyor. Kaynama sırasında yüksek ısıya maruz kalan ıhlamurun içerisindeki vitaminler ölüyor. Bütün besin değerleri bu şekilde buharlaşarak yok oluyor.

Ihlamur çok kaynatıldığında tadında da acılaşma meydana gelmektedir. Doğru şekilde demlenmiş bir ıhlamur 15 kat daha fazla fayda sağlıyor. Ihlamurun doğru şekilde demlenmediğinin en net göstergesi ise renginin kırmızıya dönmesidir. Doğru teknikle demlenmiş bir ıhlamur kırımızı renkte değil sarıya yakın bir renkte olacaktır.

IHLAMURUN FAYDALARI NELERDİR?

Ihlamurun faydaları saymakla bitmiyor. Ihlamur çok sayıda hastalığın şifası olurken bazı besinler ile alınması durumunda etkisini da katlayabiliyor. Ihlamurun içerisine zencefil eklenirse bu güçlü bir antibiyotiğe dönüşür. Aynı şekilde havlıcan eklenirse bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerisine tarçın eklenirse o zaman da balgam söktürücü görevi görecektir. Limon ile beraber tüketildiğinde ise bağışıklık sistemi kuvvetlenecektir. Ihlamur zerdeçal ile beraber tüketilirse akciğerleri temizleyici bir özellik gösteriyor.

Ihlamurun çok kaynatılması durumunda ise bu faydalar elde edilemiyor. Çok kaynatılan ıhlamur henüz bilimsel olarak ispat edilememiş olsa da zaman zaman vücutta zehir etkisi yapabiliyor.