Aralıklı oruç yaparken aman bunlara dikkat! Kilo vermek isterken sağlığınızdan olmayın

Son dönemin en popüler kilo verme yöntemleri arasına giren aralıklı oruç için uzmanından uyarı geldi.
Aralıklı oruç yaparken aman bunlara dikkat! Kilo vermek isterken sağlığınızdan olmayın

Özellikle de kısa sürede hızlı kilo vermek isteyen kişilerin son dönemdeki popüler tercihi olan aralıklı diyet hakkında uzmanı uyarılarda bulundu. Konu hakkında açıklama yapan Uzman Diyetisyen Ayşen Kızıldağ diğer diyetlerle kıyaslandığında bu diyetin bir üstünlüğü bulunmadığını söyledi.

ARALIKLI ORUÇ YAPMAK SAĞLIĞA ZARALI MI, YARARLARI VE ZARARLARI NELER?

Diğer diyetlere oranla aralıklı orucun bir üstünlüğü olmadığını belirten Uzman Diyetisyen Ayşen Kızıldağ “Yapmış olduğum bilimsel çalışmalar, okuduğum yayınlar aslında birtakım sorulara halen net bir şekilde cevap veremediğini gösteriyor. Yapılan çalışmalar aralıklı orucun zayıflama, insülin duyarlılığında artış, kan şekerini düzenleme, oksidatif stres belirteçlerini olumlu etkileme, yaşlanma, hücresel onarım ve kan basıncı gibi birçok alanda olumlu etkileri gösteriyor.

Fakat yine yapılan çalışmalar aslında aralıklı orucun özellikle zayıflama konusunda bizim geleneksel kalori kısıtlı diyetlerimizden çok da üstün olmadığını gösteriyor. Bunun yanında yapılan çalışmalar, bazı kişilerde aralıklı orucun birtakım yan etkilere sebep olduğunu gösteriyor. Yan etkileri arasında baş dönmesi, bağ ağrısı, sinirlilik, halsizlik, yorgunluk, kabızlık ve sindirim problemleri yer alırken, özellikle kadınlarda ise uzun süre açlığa maruz kalınmasına bağlı olarak adet düzensizlikleri ve yağlanma gibi problemler neden olabileceği görüşü var. Tekrar hatırlatmak gerekirse zayıflama konusunda bizim geleneksel kalori kısıt diyetimizden çok da üstün olmadığı görüşü var" diyerek bu tip bir diyet yapılacaksa da mutlaka uzman bir diyetisyen gözetiminde yapılmalıdır ifadelerine yer vererek diyet yapmak isteyenleri uyardı.