Eklem iltihabı belirtileri nelerdir? Eklem iltihabı için hangi doktora gidilir?

Vücudumuzdaki her organın her zerrenin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gerek yok. Eklem ağrıları diyerek geçiştirdiğimiz, önemsemediğimiz durumun aslında özbağışıklık sistemimizle alakalı olduğunu bilmiyoruz.
Eklem iltihabı belirtileri nelerdir? Eklem iltihabı için hangi doktora gidilir?

Eklem iltihabı belirtileri ile tedavisi
Organizmanın yanlışlıkla kendine saldırdığı şeklinde açıklanan öz bağışıklık hastalığı olan eklem iltihabı eklemlerde ve dokularda oluşarak normal sıradan dairesel hareketleri zorlaştırır. Genellikle 50 yaş üstü kişilerde daha çok izlenmesine rağmen diz, el ve ayak bileğinde ağrı hisseden gençlerde de görülmektedir.

Eklem iltihabına ne iyi gelir?
Sıcak kompres uygulayarak kaslarınızın ve eklemlerinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Soğuk kompres ile ise acı ve ağrı hissini azaltabilirsiniz.
Soğuk kompres için havluya sarılı buz küpleri kullanabilecekken, sıcak kompres için sıcak su torbası kullanabilirsiniz. 3 dakikalık sıcak kompresin ardından 1 dakika soğuk kompres uygulamaya devam edin.
Bunun yanı sıra düzenli egzersizler yorgunluk s eviyenizi azaltarak kaslarınızı güçlendirmeye yarar. Düzenli egzersiz bu hastalıkla başetmenin ilk şartıdır aslında. Böylece ilerde muhtemel yamşanabilecek kemik erimesinin de önüne geçilebilir.
Gıda olarak ise, Balık yağı içerdiği Omega3 yağ asitleri sayesinde vücuttaki ağrıyı azaltır. Ayrıca, eklem iltihabından kaynaklanan kalp hastalıklarını da önlemeye yardımcı olur. Yine Zerdaçal tüketmeniz halinde de yanma ve ağrılarınızı azaltabilirsiniz. 2012 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada, zerdeçalda etken madde olarak bulunan birçok bileşiğin, eklem iltihabına iyi geldiği ve birçok ilaçtan daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Örneğin; 1 litre suyu kaynatın ve 1 yemek kaşığı zerdeçal ilave edin. 10 dakika daha kaynatın. Soğuduktan sonra günde 1 ya da 2 kez içebilirsiniz.
Mucize bitki sarımsağın faydasını burada görüyoruz. Sarımsa içerdiği anti enflamatuar bileşikler sayesinde eklem iltihabı tedavisinde kullanılmaktadır. Sitokin (cytokin) sayesinde acı ve ağrı hissini azaltır. Günde bir iki diş sarımsak tüketerek önleminizi alabilirsiniz.
Eklem iltihabının birçok çeşidi vardır. Bunlardan çene eklemi iltihabı ve dirsek eklemi iltihabı en yaygın olanlardır. Eklemlerde oluşan iltihap ve ağrılar için ortopedi ve travmatoloji uzmanına gidilmelidir.


Eklem iltihabı ilaçları nelerdir?
Analjezikler
Bu ilaçların kabızlık, baş dönmesi, mide de huzursuzluk, kuru ağız, deri döküntüsü ve kulak çınlaması gibi etkiler görülebilir. Ağrı kontrolü amacıyla kullanılırlar.
Kortizonlar
İnflamasyon denilen iltihabi süreci azaltır ve Romatoid artrit gibi otoimmün eklem romatizmasında kullanılırlar.
Düzenleyici İlaçlar
Hastalığa sebep olan etmenleri düzenleyen ilaçlardır. Metotreksat etken maddeli kemoterapi ilacı bu gruptadır.