Hepimiz her gün yiyoruz ama karaciğerin en büyük düşmanı o çıktı! Karaciğer yağlanması nedeni

Son dönemde hareketsiz yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkların değişmesi ile karaciğer yağlanması sorunu yaşayan kişilerin sayısında rekor artış yaşandı. Sakın bunları yemeyin karaciğer yağlanması nedeni çıktı.
Hepimiz her gün yiyoruz ama karaciğerin en büyük düşmanı o çıktı! Karaciğer yağlanması nedeni

Pek çok kişi tarafından önemsenmeyen ancak büyük sağlık sorunlarına yol açan karaciğer yağlanması konusunda yeni uyarılar peş peşe geldi. Son dönemde beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişimlerin karaciğer yağlanması sorunu olan kişilerin sayılarında artışa neden olduğunu ifade eden uzmanlar tüketilen gıdalar hakkında uyarılar yaptı.

KARACİĞER YAĞLANMASI NEDİR, ZARARLARI NELERDİR RİSKİ VAR MI?

Amerika ve bazı batı toplumlarında kilolu insanların oranı yüzde 35 ve 40’lara ulaştığını ifade eden uzmanlar, kilo artışı oldukça vücudun her yerinde olduğu gibi karaciğerde de yağlanmanın meydana geldiğini söyledi. Yağın birikmesiyle vücudun belli yerleri kalınlaştığı gibi karaciğerin de büyümekte olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Ünlü, “Yağlı karaciğer sıkıntısı şuanda toplumumuzda artış gösteren bir durum. Karaciğerde de normalde bir miktar yağdan fazla bulunması sıkıntının olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun teşhisi de genellikle ultrasonla veya karaciğerden parça alıp incelemekle konulmaktadır. Karaciğer yağlanmasında karaciğerin büyüklüğü normalin üzerine çıkar ve ultrason görünümü değişir" dedi.

Son dönemde kullanımı artan ve özellikle de çocukların tükettiği, nerede ise her sabah kahvaltıda tüketilen salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş etlerin karaciğer yağlanması riskini arttırdığını belirten uzmanlar bunların tüketilmemesini isterken yine yüksek miktarda kuruyemiş ile kızartma tüketiminin de riski arttırdığını ifade ettiler. Hayvansal yağların da karaciğer yağlanmasına neden olabileceği ifade edilirken sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile riskin azaltılabileceği belirtildi.