Bu belirtileri kendinde gören hemen hastaneye koşsun

Havaların hızla soğuması beraberinde bazı mevsimsel hastalıkların daha hızlı yayılmasına neden oldu. Aktarılan son habere göre bu belirtileri kedine görenlerin hemen hastaneye başvurması gerektiği ifade edildi. Yapılan açıklama ve detaylar haberimizde
Bu belirtileri kendinde gören hemen hastaneye koşsun

Konu ile ilgili açıklama Prof. Dr. Ersin Aksay tarafından yapıldı. Aksay yaptığı açıklamasında soğuk algınlığı vakalarında ciddi bir artış görüldüğü ifade edildi.

Bir salgından söz edilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Aksay, “Yağışların, 07.01.2024 Pazar günü sabah ilk saatlerden itibaren Ege’nin batısı (İzmir, Aydın, Muğla, Manisa) ve Marmara’nın batısı (Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli), zamanla Batı Akdeniz’de (Antalya, Isparta, Burdur’un doğusu) kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kıyı kesimlerde hortum riski, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Bir salgından söz etmemiz mümkün. Aslına bakarsanız biz bu salgını Covid-19 döneminde maske kullanımından ötürü çok yaşamamıştık. Ancak maske kullanımının azalması sebebiyle influenza ve soğuk algınlığı vakalarında belirgin bir artış görüyoruz” dedi.

KALABALIK ORTAMDAN UZAK DURULMALI

Hasta olanların mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girmemesi gerektiğini ifade eden uzman isim, gelişen salgınla mücadele kapsamında maske kullanılması gerektiğinin altını çizen Aksay, “En etkili korunma yolu elbette hasta olmamaktır. Viral hastalıklar çoğu zaman kendi kendine iyileşen ve semptomatik destek tedavisi dışında ilaçlarla da süreyi kısaltamadığımız hastalıklardır. Hasta olan bireyler mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girmemeliler. Çocuklarının okullarına gitmemeleri, maske takmaları ve özellikle gribi ağır geçirme ihtimali yüksek olan kişilere karşı temasta bulunmamaları gerekiyor” diye konuştu.

ANTİBİYOTİKLERİN FAYDASI YOK

Aksay, grip ve soğuk algınlığında antibiyotik kullanılmaması gerektiği konusunda da uyarıda bulunup, “Yaşadığımız salgın viral etkenlerden kaynaklanıyor. Grip veya soğuk algınlıklarında antibiyotiklerin hiçbir faydası yok. Bakteriyel bir enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanmamak lazım. Ayrıca damardan tek dozda alınan C ve B vitaminlerinin de hiçbir faydası yok. Semptom süresini kısaltmadığı gibi gelişebilecek gribal enfeksiyon olma ihtimalini de azaltmıyor. Dolasıyla hastaya bir faydası olmuyor. Ateş düşürücü ve ağrı kesici tabletlerle bu süreci rahatlıkla götürmek mümkün” diye belirtti.

Koronavirüs döneminde maske ve mesafe kuralarından dolayı bu tür bir salgının yaşanmadığını ifade eden uzman isim maske kullanımının önemine dikkat çekti.