Bu belirtiler varsa aman dikkat! Siz de salgına yakalanmış olabilirsiniz

Kış aylarının gelmesi ile birlikte son dönemlerde sıkça duymaya başladığımız uyuz salgınına ilişkin de vakaların yüzde 30 oranında arttığı açıklandı. Aktarılan son habere göre hastaneye giden her 100 kişiden 30’unun uyuz olduğu ortaya çıktı. İşte detaylar
Bu belirtiler varsa aman dikkat! Siz de salgına yakalanmış olabilirsiniz

Uyuz salgınının hızlı bir şekilde artış göstermesinden sonra pek çok kişi uyuzun bulaşma şeklini, koruna yollarını ve tedavisini araştırmaya başladı. Uyuzun belirtileri, korunma yolları ve daha fazlası haberimizde!

Ülkemizde son dönemlerde sıkça görülen uyuz salgını tedirginlik yaratmaya başladı. Bu salgına akar türü bir böceğin neden olduğu biliniyor. Sadece ülkemizde değil, dünya genelinde yaygın olan bu hastalıkta uyuz kaşıntısına neden olan böcekler sadece mikroskop ile görülebiliyor. Deride tünel açan bu böcekler kişide kaşıntı hissine neden olur.

UYUZ NASIL BULAŞIR?

Ne yazık ki uyuzun bulaşma şekli çok basittir. Yakın bir temas ile 15-20 dakika içerisinde bulaşma sağlanabilir. Genellikle yatak odası takımları, havlu ve tarak gibi kişisel eşyaların ortak kullanılması ile de hızla yayılıyor.

640x360-4.jpg

Uyuz, bulaştıktan sonra ortalama 2-6 hafta içerisinde sürebilir. Kişiler belirtileri gördükten sonra 1-4 gün içerisinde salgın ortaya çıkabilir. Belirtilerin henüz görülmediği kişiler bile hastalığın yayılmasına neden olabilir.

UYUZUN BELİRTİLERİ

Uyuz hastalığının belirtileri arasında en sık gece kaşıntısı görülür. Yatağa yatan kişi ısındıkça kaşıntı artar ve dayanılmaz bir hal alabilir. Gündüz bu kaşıntılar daha az görülür. Genellikle bilekler, koltuk altı, dirsek ve kasık bölgelerinde kaşıntılar sıklaşır.

UYUZDAN KORUNMAK İÇİN

Uyuz hastalığında korunmak isteyenlerin mutlaka kıyafetlerini ve nevresimlerini 60 derece yıkaması ve ütülemesi gerekiyor. Yatak odasının sürekli havalandırılması ve yıkanamayacak eşyaların da ağzı bağlı bir poşete konularak 3 gün beklemesi gerekiyor.