2024 asgari ücret SON DAKİKA! Patronlar elini açtı işveren zam teklifi sizi kızdırabilir

Milyonlarca çalışanın beklemiş olduğu asgari ücret 2024 zam görüşmeleri öncesi işçilerin ardından işverenler de zam teklifini sundu. 2024 asgari ücret tahmini ne kadar olacak?
2024 asgari ücret SON DAKİKA! Patronlar elini açtı işveren zam teklifi sizi kızdırabilir

2024 asgari ücret SON DAKİKA! Patronlar elini açtı işveren zam teklifi sizi kızdırabilir - Asgari ücretli çalışanlar büyük bir umutla açıklanacak olan zam oranını beklerken işçilerin ardından patronlarda ilk zam tekliflerini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yaptığı açıklamasında asgari ücretli çalışanların beklemiş oldukları Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını 11 Aralık tarihinde yapacaklarını ilan etmişti. Yapılacak olan ilk toplantıda işçi ve işveren tarafınının ilk resmi teması masada gerçekleşmiş olacak. Taraflar birbirlerinin taleplerini dinleyecek. Bakanlık tarafından yapılan anket sonuçları her iki tarafla paylaşılacak.

2024 ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret teklifinin konuşulacağı ilk toplantı daha yapılmadan ortaya atılan iddialar asgari ücretlileri son derece üzmüştü. Özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan tek zam açıklaması asgari ücretlilere soğuk duş etkisi yaratırken gözler açıklanacak zam teklifine çevrilmişti. Hatırlanacağı üzere asgari ücret son olarak yüzde 53 oranında artış göstermiş ve 11 bin 402 liraya yükseltilmişti.

ara-zsam.jpg

2024 ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN İŞVEREN TEKLİFİ NE KADAR, KAÇ TL?

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı yapmış olduğu zam açıklamasında "Bilhassa enflasyonist süreçlerde asgari ücretin belirlenmesine yönelik belirsizlikler artmakta, beklentiler farklılaşmaktadır. Söz konusu belirsizliklerin azaltılması ve spekülasyonların önüne geçilmesi için, asgari ücretin tespitinde kalıcı bir formülün bulunması elzemdir" diyerek asgari ücret tekliflerini açıkladı.

Asmalı "Önerdiğimiz formülümüzde asgari ücret artış oranı; geçmiş 6 aylık enflasyon oranına, yine son 6 ayın ekonomik büyüme oranı eklenerek belirlenmektedir. Böylece çalışanlarımızın; bir yandan emeklerinin enflasyonun altında ezilmesinin önüne geçilecek diğer yandan milli gelir artışından pay almaları sağlanmış olacaktır" diyerek oran verirken bu formül üzerinden yapılan hesaplamada asgari ücret yüzde 40 zamla 16 bin TL seviyesine çıkacak.

İşçiler yılda bir kere zam yapılması durumunda yüzde 40 oranını kabul etmeyeceklerini ifade ederken bu rakama itiraz etti. Asgari ücrette enflasyon tek haneli rakamları düşene kadar ve enflasyondaki artış hız kesene kadar yılda 2 kez zam yapılmasına devam edilmesi isteniyordu.