Bir kere bile Covid-19 geçirenlere kötü haber! Araştırma sonuçlarına göre kalbiniz..

Çin’den ortaya çıktığı bilinen ve kısa süre içerisinde tüm dünyaya yayılan ve ortalama 2019 – 2022 yılları arasında etkisini gösteren salgında kötü haber geldi. Koronavirüsle ilgili araştırma sonuçları ortaya çıktı. Kalpte riskin büyük olduğu açıklandı.
Bir kere bile Covid-19 geçirenlere kötü haber! Araştırma sonuçlarına göre kalbiniz..

Koronavirüs geçirenlerle ilgili açıklama İsveç’te bulunan Umea Üniversitesi’nde yapıldı. Yapılan araştırmaya göre koronavirüs geçiren kişilerin kalp hastalıkları noktasında riskinin diğer kişilere göre daha fazla olduğu ortaya çıktı.

YÜKSEK RİSK ALTINDA OLAN KİŞİLER..

Çalışmayı yapan ve sonuçları yazan Kuzey İsveç Üniversitesi Hastanesi’nde Kardiyolog Loannis Katsoularis şu ifadeleri kullandı:

“Sonuçlar, hem COVID-19'a karşı aşı olmanın hem de sağlık sisteminin bu tür komplikasyonlar açısından yüksek risk altında olan kişileri tespit ederek doğru teşhisin konulması ve uygun tedaviye zamanında başlanmasının öneminin altını çiziyor”

İKİ AYA KADAR ARTIŞ GÖSTERDİ

Yapılan araştırmanın içerisinde koronavirüs hastası olanların aynı zamanda taşikardi, çarpıntı riskinin sonraki iki aya kadar arttığı ifade edildi.

İlk aylardaki risk, koronavirüsü geçirmeyen kişilere kıyasla 12 kat daha fazlaydı. Sonraki 6 aya kadar riskler artış göstermeye devam etti.

İLK DÖNEMDE RİSK DAHA FAZLAYDI

Salgının ortaya çıktığı ilk dönemde riskinin daha fazla olduğu ifade edilerek, “Ayrıca aşılanmamış kişilerin aşılanmış kişilere göre daha yüksek risk altında olduğunu da tespit ettik. Genel olarak enfeksiyonun şiddeti en güçlü risk faktörüydü" ifadesi kullanıldı.

AŞI İLE İLGİLİ VERİLER DE AÇIKLANDI

Yapılan araştırmada aşılanmamış kişi ve aşılanmış kişiler arasındaki değerlendirmede ise ”Aşılanmamış kişilerin aşılanmış kişilere göre daha yüksek risk altında olduğunu da görebiliyorduk. Genel olarak enfeksiyonun şiddeti en güçlü risk faktörüydü" açıklaması yapıldı.

Bu üniversitede yapılan araştırmaların sonucuna göre koronavirüsün kan pıhtılaşması başta olmak üzere felç ve miyokard enfarktüsü riskinde de artış gözlemlendiği ifade edilmişti.