Koronavirüs geçirenlere KÖTÜ HABER! Hemen kontrol edin kanserin habercisi olabilir

Tüm dünyada milyonlarca kişinin ölmesine neden olan pandemi etkisini hala sürdürürken koronavirüs geçirenlerde görülen hastalıklar artıyor!
Koronavirüs geçirenlere KÖTÜ HABER! Hemen kontrol edin kanserin habercisi olabilir

Koronavirüs geçirenlere KÖTÜ HABER! Hemen kontrol edin kanserin habercisi olabilir - İlk olarak 2019 yıl sonunda Çin'in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve bir anda tüm dünyaya yayılan koranavirüs hastalığı büyük bir korku ve panik yaşatmıştı.

Tüm dünyaya yayılan ve milyonlarca insanın ölmesine neden olan koronavirüs hastalığı Türkiye'de de etkili olmuş, aşılama başlayana kadar hayat durma noktasına gelmişti. Hastalık yeni varyantlar ile bir kere daha endişe yaşatırken koronavirüs geçirenlere yeni bir uyarı daha yapıldı. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur Covid-19 geçirenlere yönelik yeni uyarılarda bulundu.

KORONAVİRÜS GEÇİRENLER DİKKAT! YENİ KANSER BELİRTİSİ ORTAYA ÇIKTI...

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, Tromboz hastalığının kanser işareti olabileceğini belirterek; “Özellikle son 3 yılda koronavirüs pandemisine bağlı olarak Tromboz vakalarında artış gözlemlenmiştir” dedi.

Derin Ven Trombozu ya da Tromboflebiti tetikleyen durumlara değinen Op. Dr. Alur, “Bunlar uzun süre yoğun bakımda yatma sonucu hareket kısıtlılığı olması, kalça kırığı ve protez gibi büyük ortopedik ameliyatlar, morbid obezite, ileri yaş, kan yağlarının yüksek olması, ileri evre kalp yetersizliği, aktif sigara içiciliği, özellikle akciğer, karaciğer, pankreas, kolon kanseri, meme ve prostat gibi kanser hastalığı varlığı, kemoterapi tedavisi, kalıcı santral venöz kateterler, genetik pıhtılaşma bozuklukları ve hareketsiz yaşam stili ve uzun süren uçak yolculuğu sayılabilir.

aw051781-01.jpg

KANSER HASTALIĞI BAŞLANGICI OLABİLİYOR!

Bazen Derin Ven Trombozu ya da Tromboflebiti tetikleyen belki de tek neden kanser hastalığı başlangıcı olabilmektedir. Mesela hasta hekime ani başlayan bacak şişliği, ağrı şikayeti ile başvurur. Hekim fizik muayene yapar. Bacakta çap artışı, şişlik, ödem veya hassasiyet tespit eder. Kanda pıhtılaşma testi (D-dimer) ister. Bir de renkli doppler ultrason görüntüleme yaptırır. Eğer damar içerisinde pıhtı tespit edilirse Tromboz tanısı konur.

Kan sulandırıcı ilaç tedavisi başlanır. Eğer Trombozu açıklayacak bir neden yoksa ve beraberinde kanser belirtileri olan spontan kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, kan değerlerinin düşmesi, nedeni bilinmeyen ateş, idrarda veya gaitada kan görülmesi gibi belirtiler varsa kanserden şüphelenmek gerekir. Böyle hastaları ilgili bölümlere yönlendirmek ve bazı ileri tetkikleri yaptırmak gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Özellikle son 3 yılda koronavirüs pandemisine bağlı olarak Tromboz vakalarının arttığını belirten Op. Dr. Alur her gün düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmanın çok önemli olduğunu ifade etti.