Aman dikkat! Pişmemiş tavuğa bunu yapanlar çapraz bulaş riskiyle karşı karşıya kalıyor

Sağlık açısından tüketilen gıdalar kadar gıdaların tüketim şekli de önem taşır. Bu doğrultuda tavuk hakkında kritik uyarı yapan uzmanlar bir riske dikkati çekti.
Aman dikkat! Pişmemiş tavuğa bunu yapanlar çapraz bulaş riskiyle karşı karşıya kalıyor

Dengeli, sağlıklı ve düzenli beslenmek vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Gıdalar yanlış, ayarsız ve uygun olmayan koşullarda saklanarak tüketilirse pek çok hastalığı da davetiye çıkarırlar. Bu doğrultuda gıdaların pişirme, saklanma hatta tüketime hazırlama aşamaları da oldukça önemlidir. Uzmanlar, yanölış hazırlanan, tüketilen ve saklanan tavuğun adeta zehir saçtığını söyleyerek ciddi uyarılarda bulundu. 

TAVUK TÜKETENLER DİKKAT

Mutfakta yapılan bazı yanlışlar, sağlık açısından tehlike oluşturmasıyla ciddi riskler taşıyor. Özellikle son zamanlarda uzmanlar, alınan tavukların çiğ haliyle yıkanmaması yönünde ciddi uyarılarda bulunuyor. Çiğ tavuğu yıkamak, mutfak yüzeylerini kirletme ve enfeksiyon bulaşma riskini artırmasıyla birlikte birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Hastalıkların bulama riskinin en yüksek olduğu et çeşidi olan tavuk, özellikle çiğ halindeyken dikkat gerektirir. Tavuktaki bakteriler sebebiyle çeşitli enfeksiyonlar meydana gelebilirken çapraz bulaşma riskine dikkati çeken uzmanlar, mikroorganizmaların kontamine gıdalardan diğer gıdalara kirli eller, ekipmanlar, mutfak eşyaları yoluyla da bulabileceğine dikkati çekiyor. 

ÇİĞ TAVUK ETİ SANDIĞINIZ KADAR MASUM DEĞİL

Çiğ tavuk eti çapraz bulaşma durumunu en çok ortaya çıkaran gıdalardan biridir. Özellikle pişmeyen tavuğu yıkama alışlanlığı olanların, birçok hastalığa yakalanma riski fazladır. Çiğ tavuk, pişirme süreçlerinde ölen bakteri ve hastalık yapıcı mikroorganizmalar açısından zengindir. Çiğ tavuk genellikle ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabilen Campylobacter, Salmonella ve Clostridium perfringens bakterileri ile kontamine olur. Tavuk etinin 85 derecede pişirilmesini öneren uzmanlar, bakterilerin öldüğünüve tavuk etinin güvenli hale geldiğini belirtti.

ÇAPRAZ BULAŞMA NEDİR?

Tavuklardan geçebileeği söylenen bakterilerle birlikte gündeme gelen çapraz kontaminasyon, bakteri ve virüslerin kontamine olmuş bir yüzeyden, kontaminasyona maruz kalmamış başka bir yüzeye transfer olmasıyla medyana gelir.

ÇAPRAZ BULAŞMADAN NAIL KORUNULUR?

Mutfakta çalışma alanları temiz olmalı,

Mutfakta kullanılan ekipmanların temizliğine özen gösterilmeli,

Kırmızı et, tavuk, balık gibi ürünler buzdolabının en alt rafında ve suları sızmayacak şekilde muhafaza edilmeli,

Çiğ üründe kullanılan ekipman yıkanmadan, pişmiş ürünle ya da başka bir ürünle temas ettirilmemeli,

Çiğ ve pişmiş gıdalar aynı ortamda muhafaza edilmemeli,

Gıdalar ve mutfak ekipmanları yerden en az 15 cm yükseklikte muhafaza edilmeli,

Kişisel hijyene özellikle dikkat edilmelidir. Kirli ellerle temiz gıdalara dokunulmamalı

Çiğ gıdalara dokunduktan sonra eller mutlaka yıkanmalı,

Kimyasallar ile gıdalar aynı ortamda muhafaza edilmemelidir.

İlgili Haberler