Aydın'da antik yollardan Alinda'ya yürüyüş etkinliği!

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Aydın’da doğaseverler taş döşemeli antik yolları kullanarak Alinda’ya gittiler.
Aydın'da antik yollardan Alinda'ya yürüyüş etkinliği!

Aydın’ın tarihsel süreçte çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Kültürel olarak geniş bir hafızaya sahip olan Aydın’da çok eski dönemlerden kalma eserler kültür turizminin dikkatini çekiyor. Antik kalıntılar turizm cazibesini artırırken doğaseverler ise hem Aydın’ın bu geniş kültürel tarihini hem de muhteşem doğasını bir arada tecrübe edebiliyorlar.

Geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Aydın’ın antik yollarına dikkat çeken doğaseverler, antik yolu kullanarak Alinda’ya gitti.

Aydın’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin korunması adına önemli çalışmalar yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (EKODOSD) her hafta düzenledikleri gezi turlarının bu haftaki durağı Karpuzlu ilçesi oldu.

TAŞ DÖŞEMELİ YOLLARDA YÜRÜDÜLER

Aydın’daki antik yollara dikkat çeken doğaseverler, tarih kokan yollarda yürüyerek Alinda Antik Kenti’ne gitti. Taş döşemeli yollarda yürüyen doğaseverler, antik yolda yürümenin mutluluğunu yaşadıklarını fakat yolun bazı bölümlerine de asfalt döküldüğünü gördüklerini ifade ederek antik yolların önemine dikkat çekti.

Her zaman olduğu gibi doğa ve kültür gezilerinin devam edeceğini ifade eden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü; “Herakleia’nın batı kesiminden Latmos (Beşparmak) Dağları’nın yükseltilerine doğru uzanan taş döşemeli yolun antik döneme ait olduğu ilk kez Dr. Anneliese Peschlow tarafından keşfedilmişti. Coğrafyacı ve kartograf Volker Höhfeld’le birlikte daha henüz GPS’lerin çıkmadığı dönemlerde bir theodolit ve dört metrelik bir mira ile Latmos Dağları’nın engebeli ve sarp arazilerinde 300 km.lik bölümünü ölçmüşlerdi. Herakleia’nın kurucusu Pleistarkhos tarafından yaptırıldığı bilinen ve büyük maliyetlere yol açan taş döşeli yolların Myus, Alinda, Alabanda, Tralleis ve Menderes Vadisi ile Marsyas Vadisini birbirine bağladığı görülmektedir.

Biz de bu haftaki etkinliğimizde bu antik yollardan birinden Alinda’ya ulaşmak için, Karpuzlu’ya bağlı Tekeler köyüne gittik. Tekeler köyünün kahvesinde çaylarımızı yudumlarken, muhtar Ersin Erçetin’le sohbet ettik. Yürüdüğümüz antik yolun bir bölümüne 2018 yılında dozerlerle girilerek, araç yolu açılması sonucu önemli bir tahribat oluşturulmuş, bir bölümüne de beton dökülmüştü.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bu işlemler durdurulmuş ve tescil işlemleri gerçekleştirilmişti. Antik yolda yürümenin mutluluğunu yaşarken, bir bölümüne de taşların arasına asfalt döküldüğünü gördük. Bu işlemin traktörlerin daha rahat geçmesini sağlamak için yapıldığını düşünüyoruz” dedi.