9 Yıllık Emek Satır Satır Tarihe Kazındı

Uşak Kent tarihi Müzesi Sorumlusu Arkeolog Cengiz Doğan tarafından kaleme alınan “Yedi Kapı Yetmiş Zanaat” adlı yayınlanan kitabının tanıtımı yapıldı.
9 Yıllık Emek Satır Satır Tarihe Kazındı

Uşak Kent tarihi Müzesi’nde yapılan tanıtım toplantısında kitaba konu olan şehrimizde kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatların özelliklerinin ve o mesleklerin kıymetli ustalarının öyküleri yer alan ustalardan bir kısmı da katıldı.

Yaklaşık 9 yıllık bir hazırlık süreci sonunda kaleme alınan “Yedi Kapı Yetmiş Zanaat” adlı eser, Uşak Belediyesi tarafından yayınlanan ilk kültür yayını olma özelliğini taşıyor. Uşak’ta kaybolmuş ve kaybolmaya yüz tutmuş sanatları icra eden, Ahilik kültürüyle yetişmiş ustaların öykülerine yer verilen kitap; bu öyküleri kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla hazırlandı.

Kitapta Uşak ve çevresinde, Manisa, Kütahya ve Denizli gibi illerin Uşak’a yakın köylerinde yaşayan farklı ustalarla söyleşiler yer alıyor. 1. cilt olarak yayınlanan kitapta yetmişten fazla ustanın hayatı ve sanatı yer alıyor. Kitabın 2. cildinin önümüzdeki yıl basılarak kütüphanelerdeki yerini alması hedefleniyor.

Aynı zamanda fotoğraf sanatçısı olan Cengiz Doğan’ın objektifinden çıkan kareler kitabı süslerken, sergi olarak da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Doğan tanıtım toplantısı sonucu katılımcılara kitabını da imzaladı.

Programda söz alan ve eserin giriş bölümünü hazırlayan Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ ise her ustanın yaşayan bir insan hazinesi olduğunu belirterek, ahilik ile ilgili çok geniş kapsamlı bir çalışmanın hayat bulduğunu ifade etti. Dünyada da geleneksel el sanatları ve zanaatlar konusunda ciddi çalışmalar yapıldığının altını çizen Öntuğ; bu değerlerin gelecek nesillere aktarılabilmesine vesile olacak bu güzide eseri topluma kazandırdıkları için Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’a teşekkürlerini sundu.

Yazar Doğan; “Mutlu ve Gururluyuz”

Yazar ve Arkeolog Cengiz Doğan ise konuşmasında eserin içeriğiyle ilgili bilgilere yer vererek Uşak Belediyesi’nin öncülüğünde bu kitabın hayat bulmasıyla büyük bir mutluluk ve gurur yaşadıklarını ifade etti.

160 farklı usta ile bir araya geldiklerini ve bu ilk ciltte bu ustalardan yetmiş tanesinin öyküsüne yer verdiklerini anlatan Doğan, “Maalesef geleneksel sanatlarımızdan ve meslek dallarından bazıları gelişen ve değişen dünyada teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte kaybolmaya başladı. Bu önemli kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılmasını ve kayıt altına alınarak bu mesleklerin tarihe iz bırakmasını sağladık. İnşallah önümüzdeki yıl kitabımızın 2. cildini okuyucuyla buluşturacağız.” dedi.

(SALİH KILINÇ / HABER)

 ,

İlgili Haberler