İhmal etmeyin! Artık her 8 kadından 1’inde görülüyor

Kanser çağın en sinsi ve en tehlikeli hastalıkları arasında geliyor. Yapılan araştırmalara göre dünyada en sık görülen kanser türleri arasında üçüncü sırada meme kanseri bulunuyor. Artık hemen hemen her 8 kadından 1'inde görülen meme kanseri ihmale gelmez
İhmal etmeyin! Artık her 8 kadından 1’inde görülüyor

Konu ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, yaptığı açıklamasında meme kanserinin yayıldığını belirtti. Meme kanserini engellemek için yapılabilecekler hakkında bilgi veren Gürdal, sanılanın aksine meme kanserinin erkeklerde de görülebileceğinin altını çizdi. İşte detaylar!

ŞİKAYETİ OLMAYANLAR BİLE 40 YAŞINDAN SONRA ..

Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, yaptığı açıklamasında düzenli yürüyüş yapmak ve sağlıklı beslenerek yağlı gıdalardan uzak durulması halinde meme kanseri riskinin azaltıldığını ifade etti. Erken tanı konulabilen kanser türleri arasında olan uzman isim, yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Şikayeti olmasa bile 40 yaşından sonra her kadının mamografi çektirerek kanseri yakalama imkanı var. Evre sıfır ya da evre birde yakaladığımız kanserlerin 5 yıllık sağ kalma oranları yüzde 100'e varmakta. Evre ikiden, üçten sonra bu oranlar azalmakta. Kadınları meme kanserinde erken tanı alabilecekleri taramaları yapmalarını konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz”

kanser.png

HER 8 KADINDAN 1’İNDE GÖRÜLÜYOR

Uzman isim, meme kanserinin dünyada kadınların en sık yalandığı kanser türleri arasında olduğunu ifade ederek, artık her 8 kadından 1’inde bu kanserin görülebileceğini söyledi. Kesinlikle ihmale gelmemesi gerektiğini ifade eden Gürdal, 30’lu hatta 20’li yaşlarda bile görülebileceğini, “meme kanseri sadece ileri yaşlarda görülen bir kanser değil, 20'li, 30'lu yaşlarda da görebiliyoruz. Gebelerde ve loğusalarda da görebileceğimiz bir kanser. Gebelerde insanlar sen gençsin kanser olmuş olamazsın denildiğinde veya insanlar genç yaşlarda kendilerinin kanser olmayacağını düşünüp, kendini telkin edip, kontrollerini ihmal edebiliyor” şeklinde ifade etti.

MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTMANIN YOLLARI

Meme kanseri riskini azaltmanın pek çok yolu var. Uzman isim açıklamasında geç adet görülmesi, geç menopoza girilmesi, çocuk doğsa bile emzirilmemesi gibi durumların meme kanseri riskini artırdığını belirtti. Düzenli egzersizin çok önemli olduğunun altını çizen Gürdal, günlük düzenli olarak ritmik yürüyüş yapılmasını önerdi.