Araç muayenesi nedir? Ne zaman ve Nasıl yaptırılır?

Artık günümüzde lüks değil ihtiyaç haline gelen araçlar hemen hemen her ailenin evinde mevcut. Motorlu taşıta sahip olmanın yanı sıra getirdiği mazı sorumluluklar da var.
Araç muayenesi nedir? Ne zaman ve Nasıl yaptırılır?

Örneğin Motorlu taşıtların yollarda daha güvenli yol alabilmesi için belli dönemlerde Trafik Muayene İstasyonlarına gitmeleri gerekmektedir. Peki bu süreç kaç yılda bir olmalı, zorunlu mu ve yaptırmadan önce nelere dikkat etmelei bu yazımızda inceledik.

2918 sayılı karayolları trafik kanununun 34. maddesi gereğince araç muayenesi zorunludur. Zorunu olmasının aması tarfikteki araçların mevcut kusur ve eksikliklerinin giderilerek olası kazaların önüne geçmek.

Araç muayenesi kaç yılda bir yapılmalıdır?

Eğer sıfır bir araca sahipseniz ilk 3 yıl boyunca herhangi bir muayene yaptırmanı gerekmemektedir. İlk muayeneden sonra ise 2 yılda bir aracınızın muayenesini muhakkak yaptırmalısınız. Hatta bunu yaptırmakta zorunlusunuz. Ruhsatta yazan tescil tarihi bölümünden muayene geçerlilik sürenizi öğrenebilirsiniz. Motosikletler için de aynı süre geçerlidir. Traktörler için ise 3 yaş sonrası her 3 yılda bir muayene zorunluluğu vardır. Ticari araçlar içinse her yıl muayene yapılması gerekmektedir.

Hangi durumlar muayeneye engeldir?

Trafik cezası ya da gişe borcu var ise,
Aracın motorunda oluşan yakıt ve gaz kaçaklarının olması durumunda,
Uayene esnasında teknik olarak çalışmayan araç,
Büyük araçlarda taşıtın yüksekliği,
Motor ve şase numarasının okunmaz oluşu.

Muayeneye giderken neler yapılmalı?

Öncelikle Tüv Türk'ün resmi internet sitesinden randevu oluşturmalısınız. Randevu oluşturmak tamamen ücretsizdir.
Aracın borcu olup olmadığının kontrolleri muhakkak yapılmalı
Ruhsat üzerinden egzoz gazı emisyon ölçümünün geçerliliği kontrol edilmeli,
Muayene için gerekli belgeler olan Ruhsat, Trafik sigortasını hazırlayın. Eğer araç adınıza değilse Vekalet durumunu belgeleyen belgenizi de hazırlamalısınız.
LPG/CNG tankının üzerinde yer alan etiketteki yazılıarın okunurluğunun kontrolünü yapın. LPG/CNG tadilatı sonrasında muayeneye yakıt sistemi montaj belgesi ile gidilmelidir. Ayrıca ilk yardım çantanızın araçta muhakkak bulunması gerekmektedir. Çoğu insan muayene öncesi ilkyardım ekipmanını sadece muayene amaçlı anlık bulunduruyor. Oysa ki bu ekipmanın her daim araçlarınızda olması gerekmektedir.

Muayene sonuçları nelerdir?

Aracın trafikte bulunmasında bir sakınca olmayan anlamına gelen KUSURSUZ,
Yine aracın trafiğe çıkmasında sorun oluşturmayacak derecede kusurlu anlamına gelen HAFİF KUSURLU,
Aracın trafiğe çıkmasına kesinlikle müsade edilmeyen kusurları vardır anlamına gelen AĞIR KUSURLU.


 

İlgili Haberler