Aracı olanlar dikkat! Muayene de artık o işlem yapılmayacak

Araç sahiplerini ilgilendiren bu karara göre araç muayenesinde yeni sisteme geçilmiştir. İşte detaylar.
Aracı olanlar dikkat! Muayene de artık o işlem yapılmayacak

Araç sahibi olan tüm vatandaşları ilgilendiren karar açıklandı. Artık araç muayenesinde o işlem yapılmayacak? Peki araç muayenelerinde hangi işlemler yapılmayacak? İşte detaylar. 

Araç muayene fiyatları son zamanlarda gittikçe arttı. Hal böyle olunca bazı araç sahipleri aracını muayeneye götürmekte zorlanıyordu. Fakat araç muayesi ile ilgili bazı gelişmeler yaşandı. Yeni dönemde ise yeni kurallar etkili olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan araç muayesi ile ilgili tebliğ geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu tebliğde ise muayene gününü geçirenler için bazı kolaylıklar sunuldu. Araç muayene yaptırma süresini 12 Mart 2023 tarihi itibariyle geçirmiş olan bazı vatandaşlar için 30 Eylül 2023 tarihine kadar muayeneler uzatıldı.

MUAYENEDE YENİ SİSTEM

Böylece her ay için hesaplanacak olan yüzde 5 fazla yerine yüzde 0,75 olarak hesaplanan tutar araç sahipleri tarafından ödenecektir. Milyonlarca aracı olan vatandaşı ilgilendiren yeni kararda ise araç muayene raporları dijital ortama taşınacak. Bu şekilde artık raporlar araç sahiplerine kısa mesaj olarak ya da e-posta olarak gönderilebilecektir. Bu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bunun sebebi ise hem işlemlerin daha kolay ilerlemesi hem de kağıt tüketiminin azaltılması oldu. 2023 yılının başından beri araçların plakalarına yapıştırılan araç muayene etkiletleri de artık kullanılmayacak. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan "Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ise Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece yürürlüğe girmiş oldu. Bu yönetmeliğe göre ise Türkiye'deki araç sahiplerine çevre dostu hizmet sunmak amacıyla araç muayene raporlarının artık dijitale dönmesi oldu. Yönetmelikte yapılan bazı değişiklikler ile birlikte TÜVTÜRK tarafından işletilen araç muayene istasyonlarında artık araç muayene raporları dijital olarak verilecektir. 

İlgili Haberler