YSK son dakika duyurdu! Sandık kurulunun görevleri belli oldu

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan son açıklama ile birlikte seçimde görev alacak olan kurulların görevlerinin belirlendiği ifade edildi.
YSK son dakika duyurdu! Sandık kurulunun görevleri belli oldu

Seçime saatler kala Yüksek Seçim Kurulu tarafından yayımlanan son duyuru ile birlikte sandık kurullarının görevleri vatandaşlara da açıklandı. Yapılan resmi açıklama sonucunda kurulda yer alacak olan kişilerin görevlerinin belirlendiği ifade edilerek kurulda yer alan kişilerin seçim yerlerinde saat kaçta görev yerini alacaklarına kadar pek çok detayın belirlendiği ifade edildi. 

SEÇİM KURULUNUN GÖREVLERİ AÇIKLANDI! 

Bugün Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan son duyuru ile birlikte seçim kurulunun seçimin kullanılacağı okullarda seçim saatinden bir saat önce yani 07.00'da toplanması gerektiği ifade edildi. Bunun yanı sıra da görevlilerin seçim sırasında kuruldaki kişilerin dikkat etmesi gereken belli başlı noktaların bulunduğu ifade edildi. 

Bu durumların başunda kişilerin sayılacak olan oylarının kullanılan oyun geçersiz sayılmaması için, zarfın içine başka bir materyal atılmaması, pusulaların ve zarfın üzerine işaret konulmaması yönünde seçmeni uyarması gerektiği aksi halde yeni bir pusulanın verilmeyeceği ifade edildi. 

Bunun yanı sıra görme engelli vatandaşlar için şablon ile oy kullanılacağı ifade edilerek oyların sayılma noktasında ise Milletvekili oylarından önce Cumhurbaşkanlığı oylarının sayılması gerektiği öğrenildi. Bunun yanı sıra da düzenin sağlanması için gerekli olan maddeler ile yasaklar da kurulda yer alan kişilere duyuruldu. 

SANDIK ÇERÇEVESİNDE GÖREVLER ve YASAKLAR BELİRLENDİ! 

Yayımlanan resmi duyuruda sandık çerçevesinde kurulda bulunan kişilerin başlıca görevleri maddeler halinde şu şekilde verildi;

  • "Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ve o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları ve çağrı veya ihbar üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamaz. Şu kadar ki, siyasi partilerin seçim kurullarına bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilciler, seçim kurullarınca önceden kendilerine verilen belge ile sandık çevresinde bulunabilirler. Medya mensuplarının sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde etmeleri serbesttir."
  • "Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına aittir. Sandık çevresinde alınacak tedbirler, o sandık çevresinde bulunma hakkına sahip kimselerin seçim iş ve işlemlerini takip etmelerini engelleyecek mahiyette olamaz."
  • "Sandık çevresinde seçmenin oyunu tam bir serbestlikle ve gizli şekilde kullanmasına veya sandık kurulunun görevini yapmasına engel olmaya kalkışanlar ile oy verme, oyların sayım ve dökümü veya tutanaklara geçirilmesi gibi tüm sandık başı iş ve işlemlerinin düzenini bozmaya kalkışanları, başkan uyarır. Bu uyarının gereğini yerine getirmeyen kimse, kolluk gücü çağrılarak sandık çevresinden uzaklaştırılır."
  • "Sandık kurulu başkanının bu maddede belirtilen görevini yapmaması halinde, sandık kurulu karar alarak ilgili hakkında yukarıda belirtilen yetkiyi kullanır ve durumu derhal ilçe seçim kurulu başkanına bildirir."

Açıklanan bu kararlarının tamamının Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi internet sitesinde yer alan duyurular bölümde yayımlandığı ifade edildi. 

İlgili Haberler