Yaşanan sel felaketinin ardından Prof. Dr. Levent Kurnaz'dan kritik uyarı geldi! Daha da şiddetlenecek

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz geçtiğimiz günlerde Adıyaman ve Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketinin iklim değişikliği sorunundan kaynaklandığını açıkladı ve uyardı.
Yaşanan sel felaketinin ardından Prof. Dr. Levent Kurnaz'dan kritik uyarı geldi! Daha da şiddetlenecek

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz Adıyaman ve Şanlıurfa'da yaşanan sel ile ilgili açıklamalar yaptı. Yaşanan bu sel felaketinin sebebinin iklim değişikliğinden dolayı gerçekleştiğini söyledi. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 il deprem bölgesi olarak ilan edildi. Deprem bölgesi ilan edilen Şanlılurfa ve Adıyaman'da geçtiğimiz günlerde büyük bir sel felaketi yaşandı. Yaşanan bu felaket sonucunda biçok insan hayatını kaybetti. Bu iki ilde yaşanan sel felaketi ile ilgili açıklamalarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz sel felaketlerinin daha artacağını hatta 10 yılda bir olan sel felaketinin 3 yılda bir şeklinde görüleceğini söyledi. Bu felaketin görülmesinin sebebinin ise iklim değişikliği olduğunu belirtti. 

3/5 YILDA BİR BÖYLE YAĞIŞLAR GÖRÜLECEK

İklim değişikliğinin görülmeye başladığı şu zamanlarda Prof. Dr. Levent Kurnaz Adıyaman ve Şanlıurfa'da yaşanan bu sel felaketinin de iklim değişikliği sebebiyle oluştuğunu açıkladı. 3/5 yılda bir bu şekilde yağışların görüleceğini dile getiren Kurnaz iklim krizinin doğada yaşanılan her türlü iklim olayının daha şiddetli, uzun süreli ve geniş alanlarda görülür hale getireceğini açıkladı. 

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz geçtiğimiz günlerde yaşanan Şanlıurfa ve Adıyaman'daki sel felaketi ile ilgili açıklamalar yaptı. Kurnaz, "Yağıştan bahsediyorsak, daha kısa, şiddetli, yoğun yağış, daha sıklıkla ve çok yerde görülecek. İki sene önce bunu Bozkurt'ta gördük. 2 bin 500 yılda bir düşecek yağış miktarı, Bozkurt'ta oldu.

Bundan sonra iklim değişikliğiyle birlikte, 2 bin 500 senede bir görülecek yağış, 20 senede bir görülecek. Şanlıurfa için de geçerli bir durum. Epey zamandır bu kadar şiddetli yağış görmüş müydük, hayır. Bir daha ne zaman görürüz, 50 sene sonra diyemiyoruz. Muhtemelen 3-5 senede bir böyle yağış göreceğiz. Senede 4-5 defa kar yağardı artık yağmıyor ve yağmayacak. İşte iklim değişikliği dediğimiz bu" diyerek uyardı. 

Bundan sonraki süreçte bu tür yağışların 3/5 yılda bir katlanarak artacağını dile getiren Kurnaz senede 4 ya da 5 kez kar yağışının ise artık olmadığını ve bunların tamamının ise iklim değişikliği sorunundan dolayı gerçekleştiğini açıkladı. 

İlgili Haberler