Vicdanı rahat etmeyen İzmir B.B.B. Tunç Soyer Uşak’a geliyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi’ni kirleten Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için nehrin doğduğu yerden İzmir Körfezi'ne aktığı yere kadar incelemelerde bulunmak üzere yarın ilimize geliyor.
Vicdanı rahat etmeyen İzmir B.B.B. Tunç Soyer Uşak’a geliyor

Murat Dağı'ndan doğarak, Uşak, Manisa ve İzmir topraklarını kapsayan 401 kilometrekare uzunluğunda ve 17 bin 500 kilometre toprak havzası bulunan Gediz Nehrinde yaşanan kirliği yerinde incelemek isteyen İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yarın, Manisa, Kütahya (Gediz) ve Uşak’ta nehrin kirlilik nedenleri hakkında incelemelerde bulunmak üzere bir geziye çıkacağı öğrenildi.

İnceleme gezisine yarın saat 10.00 da Manisa’dan başlayacağı öğrenilen Soyer, 16.00 da  da Gediz Nehrinin doğduğu Çukurören köyünden başlayarak, Gediz ilçe sınırında incelemelerde bulunacak.

Soyer’in saat 19.00 da Uşak topraklarına geçerek, Beylerhan Köyü, Sarıkız Köprüsü mevkiinde bulunan Uşak Tekstil OSB deşarj noktasında bir basın açıklaması düzenleyeceği de bildirildi.

MECLİS TOPLANTISINDA “VİCDANIM RAHAT DEĞİL” DEMİŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Temmuz ayı olağan Meclis toplantısında İzmir Körfezi’ni kirleten Gediz Nehri ile ilgili konuştu. Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için nehrin doğduğu yerden İzmir Körfezi'ne aktığı yere kadar incelemelerde bulunacaklarını dile getiren Başkan Soyer, “Bu benim işim mi? Ben Çevre ve Şehircilik Bakanı mıyım? Hayır, ama buna seyirci kalmaya vicdanım razı değil” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan Meclis toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yönetiminde yapıldı. Başkan Tunç Soyer Körfez’e dökülen Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için nehrin doğduğu yerden İzmir Körfezi'ne aktığı yere kadar incelemelerde bulunacaklarını söyledi. Soyer şöyle devam etti:

“Körfez zehirleniyor, kirleniyor, diyoruz. Geçmişte yağmur suyu ve pis su kanalları ayrıştırılmadığı için birçok eksiklik olmuş, bir çok hata yapılmış ama eğer müsilaj denen musibet İzmir Körfezi'nde gözükmüyorsa bunda, bundan 20-25 sene önce yapılmış Büyük Kanal Projesi'nin payı var. Hala nereden zehirleniyor Körfez? Gediz'den... Benim şehir dışına gitmeme sinirlenen arkadaşlar var, evet Kütahya'ya gidiyorum. Murat Dağı'nın tepesinden, Gediz'in doğduğu yerden su içeceğim. Ondan sonra Gediz'in denize döküldüğü noktaya kadar da bürokrat arkadaşlarımla beraber gezeceğim. Bu benim işim mi? Çevre ve Şehircilik Bakanı mıyım? Hayır, ama buna seyirci kalmaya vicdanım razı değil. O zehir akmaya devam ediyorsa, ben Kütahya, Uşak, Manisa, belediyeleri ve bürokratlarıyla beraber çalışacağım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bir şey sunacağım. Belki gözden kaçırdıkları, farkında olmadıkları çözüm önerileri getireceğim. Yapmayalım mı? Gediz, Ergene zehir akıyor. Bu gelen felaketler son 3-5 yılın sorunu değil. Yıllardır uygulanan yanlış politikaların sonucu” dedi.

“Çare üretmek zorundayım”

Burdur'daki ziyaretlerinde göllerin kuruduğuna şahit olduğuna ifade eden Başkan Tunç Soyer, “Yağmur yağdığında sevinmeyin. Kuraklık bitmeyecek. Yıllardır uygulanan yanlış politikaların sonucu, iklim değişikliği ile birleşiyor ve bugün çok büyük bir tehdit altındayız. Bunun için Tarım Bakanı olmak gerekmiyor. Benim üzerime vazife değil Tarım Bakanlığı. Ama seçilmiş bir yerel yönetici olarak bununla ilgili çözüm aramak zorundayım. Yarın İzmirimize gelecek, geldi. Kiraz'da 300 metrede su çekemiyor arkadaşlar. Kuraklık kapımızda ve ben seçilmiş bir yerel yönetici olarak meclis üyesi arkadaşlarımla buna çare üretmek zorundayım” şeklinde konuştu.

(SALİH KILINÇ/ÖZEL HABER)

İlgili Haberler