Seçim güvenliği için Bakan Soylu’dan Uşaklı yöneticilere talimat

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Başkanlığında Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı İzmir'de Yapıldı.
Seçim güvenliği için Bakan Soylu’dan Uşaklı yöneticilere talimat

Toplantıya Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Uşak İl Jandama Alay Komutanı Jandrama Albay Yalçın Baysal, Uşak İl Emnşiyet Müdürü İbrahim Ergüder, 10 ilin valisi, emniyet müdürleri ve jandarma komutanları katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Başkanlığında altıncısı düzenlenen Seçim Bölge Güvenlik Toplantısı İzmir'de gerçekleştirildi. Toplantıda, 11 ilin valisi, jandarma komutanları, emniyet müdürleri ve sahil güvenlik komutanları bölgedeki seçimlerin güvenliği konusunu masaya yatırdı.

Bölge Seçim Güvenliği Toplantısına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanı sıra, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir, İller İdaresi Genel Müdürü Ali Çelik, Uşak Valisi Funda Kocabıyık olmak üzere, 10 ilin valisi, emniyet müdürleri ve jandarma komutanları katıldı.

 “TÜRK DEMOKRASİSİNE İFTİRA ATILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Seçim güvenliği konusunda hiçbir tezvirata ve manipülasyona alan bırakılmayacağını belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hiç kimsenin seçimlere şaibe veya gölge düşürmesine, kimsenin keyfine göre seçimin ikliminin bozulmasına, Türk siyasetine ve Türk demokrasisine iftira atılmasına müsaade etmeyeceklerini açıkladı. Bakan Soylu, Seçim Bölge Güvenlik Toplantıları ile genel olarak bir teyakkuz halinde olduklarını ve alınan tedbirleri müşahede ettiklerini belirtti.

İçişleri Bakanlığı olarak seçim iklimini görev edindiklerini ifade eden Bakan Soylu, seçim iklimini seçim ortamının huzuru, ifade hürriyetinin varlığı, seçmen iradesinin sandığa tam olarak yansımasıyla ilgili oluşan iklim olarak tarif etti. Bakan Soylu “Bizim görev alanımız, seçim iklimi ile ilgilidir. Adayların, partilerin propaganda ve ifade hürriyetini tam olarak kullanabilmesine; kampanya döneminde herhangi bir güvenlik sorunu yaşanmamasına ve adaylar arasında fiili bir gerginliğe mahal verilmemesine İçişleri Bakanlığı olarak büyük önem veriyoruz. Seçmenlerin sandığa ulaşmasında, oy verme hakkını kullanmasında bir aksaklık yaşanmaması; seçim sonuçlarının tam ve sağlıklı olarak alınıp sürecin hatasız olarak tamamlanması için tüm detaylara dikkat ediyoruz. Bu sayede seçim ikliminin, deyim yerindeyse bir bahar havasında geçmesi, bakanlık olarak seçimle ilgili görevlerimizin tam ve kısa bir tarifidir." ifadelerini kullandı.

Seçim güvenliği üzerinden bir baskı ve kaos oluşturulmaya çalışıldığını ve belli bir takvimle gündeme sürülen klişe senaryoların olduğunu ifade eden Bakan Soylu, tüm süreçlerin şeffaf yürütüldüğünü, bütün anayasal kurumların da görevinin başında olduğunu belirtti.

Son yıllarda özellikle bilgisayar sistemleri işin içine girdikten sonra, seçim sonuçlarının alınmasıyla ilgili dijital sistemler üzerinden bir iftira ortaya koyulmaya çalışıldığını söyleyen Soylu, işin mantığının, bütün şaibeleri yok ettiğini Türkiye’deki seçimlerin dijital yapılmadığını her seçimde sürecin başında ve sonunda yine insan olduğunu söyledi. Bakan Soylu, “Oyların sayımı noktasında birilerinin bilgisayar yazılımı yoluyla veya birkaç tıklamayla sonuçlar üzerinde etkili olduğu iddiasının gerçekle bağdaşır yanı yoktur, bir mantıklı izahı da yoktur ve bugüne kadar hiçbir seçimden sonra sonuçlara etki edecek bu çapta bir itiraz vuku bulmamıştır." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bakanlık olarak seçim güvenliği noktasında tedbirleri "kampanya güvenliği", "oy verme güvenliği" ve "oy sayımı güvenliği" olmak üzere üç başlıkta ele aldıklarını söyledi.

 “SEÇİMİ ENGELLEMEYE ÇALIŞANLARA DERHAL MÜDAHALE EDİLECEKTİR”

Özellikle sandık çevresinin güvenliği noktasında da kuralları ve prosedürleri hassasiyetle takip edeceklerini dile getiren Bakan Soylu, şunları söyledi: “Sandık güvenliğinden sorumlu kolluk birimlerinin listesi ilçe seçim kuruluna önceden bildirilecek, sandık güvenliğinden sorumlu yetkililer sandık kurulu başkanlarına kendilerini 'bizzat' tanıtacaklardır. Keza sandık çevresinde herhangi bir şiddet, tehdit, zor kullanma gibi bir olay meydana geldiğinde, sandık kurulu başkan ve üyelerinden birinin çağrısıyla görevli kolluk birimleri olay yerine intikal edecekler ve gerekli yasal işlemleri yapacaklardır. Özellikle oy verme ve oyların toplanma yerlerine, hatta çöplüklere seçim gününden önce giderek çekim yapmak ve bundan da manipülasyon amaçlı videolar üretmek isteyen art niyetli kişiler olabilir. Bu tarz şüpheli çekim yapan kişilere karşı da sadece güvenlik birimlerimizin değil, tüm vatandaşlarımızın uyanık olmasını rica ediyorum. Oyların toplanma ve naklinde kullanılacak yerlerin kamera ve aydınlatma noktasında kontrollerin yapılmasına ve eksikliklerin giderilmesine arkadaşlarımız başladı. Hatta bu çerçevede, eksiklik görülen yerlerde jeneratör ve aydınlatma malzemesi satın alıyoruz. Tekraren ifade ettiğim gibi, çalışmayan kamera, sadece şaibe üretmeye yarar. Başka hiçbir işe yaramaz. Ne oy pusulalarının toplanma yerlerinde ne de insanların kafasında karanlık hiçbir nokta bırakmamalıyız. Bunun için sürecin her aşamasını aydınlık ve şeffaf şekilde yürütmek durumundayız. Ve şunu gönül rahatlığıyla ifade ediyorum ki bu noktada tecrübeliyiz, imkânlarımız yerinde ve hiçbir eksikliğimiz söz konusu değildir.”

Siber güvenliğin bu seçimde de önemli bir konu başlığı olduğunu vurgulayan Bakan Soylu, “Burada iki noktada önlemlerimiz olacak. Bunlardan birincisi veri güvenliğidir. Yani banka, kamu kurumları ve diğer kurumların hesaplarına ve bilgilerine karşı siber saldırılar düzenleyerek kaos oluşturmaya yönelik faaliyetler noktasında tedbirlerimiz var. Bir de sosyal medya üzerinden çeşitli spekülasyonlar yaparak seçim sonucunu etkilemeye veya toplumsal bir hareketlilik meydana getirmeye çalışan kişilere karşı tedbirlerimiz olacaktır. Bu noktada 'Bilişim suçları ile mücadele ekipleri' oluşturuyoruz. İnşallah bu noktada da herhangi bir zafiyete müsaade edilmeyecektir.” dedi.