RAMAZAN AYI KUR’AN’IN İNDİRİLDİĞİ AYDIR

Hayatımız boyunca nice hazırlıklar yapmışızdır. Örneğin çocuğumuz doğacağı zaman elbisesinden beşiğine varıncaya kadar hazırlar ve onun doğumunu heyecanla bekleriz. Veya çocuklarımızı evlendireceğimiz zaman düğün mekanı bulmaktan, gelinlik seçimine, eşya alımından kalacağı evine varıncaya kadar nice hazırlıklar yaparız. İşte hayat denen bu yolda nice hazırlıklar yaptık ve daha nice hazırlıklar yapacağız. Hazırlık yapılan şeyin kıymeti anlaşıldığı sürece ona yapılan hazırlıkta daha anlamlı ve güzel olacak
RAMAZAN AYI KUR’AN’IN İNDİRİLDİĞİ AYDIR

Ramazan, çoraklaşmış toprakların yağmura muhtaç olduğu gibi bizim de çoraklaşmış yüreklerimizin ihtiyaç duyduğu bir zamanda gelir ve her türlü derdimize şifa olur.

Ramazan, dinimizin rahmetle yoğrulmuş adaletini, bilgi ve hikmetle bütünleşmiş ahlâkını bütün insanlığa anlatan bir rahmet ayıdır.

Ramazanın şifalı elleri, yaralarımızı sarar, dertlerimize derman olur. Bu ay sevgi, şefkat, merhamet ve inayet ile dertli gönülleri imar edip, kırık kalpleri onarır.

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Bakara 2/185  Bu aya kıymet veren, on bir ayın sultanı yapan Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında -bin aydan daha hayırlı kadir gecesinde-  indirilmiştir. (Kadir 97/1-3) Kur'an insanı yücelten, insana hayat veren bir kitaptır. Ona iman etmek, onu öğrenmek, okumak, anlamak ve yaşamak bir müslümanın en temel görevidir.

Ramazan ayı oruç ayıdır. Oruç tutmak kendini tutmaktır. Dilini, gözünü, ağzını, kalbini, nefsini tutmaktır…  Oruç, insanı ruhen yücelten bir ibadettir. Oruç, Allah ile kul arasındaki sevginin zirveye ulaştığı, gösteriş ve riyanın en az karıştığı kalbi bir ibadettir. Çünkü kul, oruçta Rabbi ile başbaşadır,  tek hedefi de Allah'ın rızasıdır.

Oruç bir ruh eğitimi, nefis temizliği, Ramazan ayı boyunca devam eden iyi bir idman, talim ve terbiyedir. Oruç, ahlak mektebidir, ahlakı güzelleştirir. Bu mektebin talebeleri olan mü'minler iyi bir eğitimden geçer.

Oruç iradeleri sabırla eğiten, insanı güçlü kılan, insana düzen ve disiplini öğreten bir okuldur.

Ramazan yardımlaşma ayıdır. Ekmeğini, suyunu, duanı, sevgi ve kederini  paylaşma ayıdır. Şatafat, eğlence, reklam ve israf ayı değildir. Ramazan insandaki merhamet ve kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma bağlarını güçlendirir.

Ramazan ayına maddeten ve manen hazırlık yapıp üzerimizde hakları olanları  unutmayalım. Herkesin üzerimizde hakkı var. Anne babamızın, eşimizin, çocuklarımızın, komşumuzun, yetimin, yoksulun haklarını ihmal etmeyelim.

İyiliği hakim kılalım.  Yetime kardeş, yoksula sevinç, muhacire ensar , mazluma umut olalım. Kötülüğün, zulüm ve şiddetin karşısında duralım.

Küresel boyutta etkili olan COVID-19 salgınına karşı insanın kendisini, ailesini, yakınlarını ve çevresindekileri korumak, onların zarar görmemesi için önlem almak, tedbirlere uymak dini sorumluluğun gereğidir. Sağlık Bakanlığımızın,  Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve Covid 19 Bilim Kurulunun tavsiyelerine uyalım.

Diyanet İşleri Başkanlığı

                                                                                                                             

İlgili Haberler