Prof. Dr. Celal Şengör! O şehir tamamen yanlış yere inşa edilmiş! Lütfen hazırlıklı olalım

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör katıldığı bir programda kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
Prof. Dr. Celal Şengör! O şehir tamamen yanlış yere inşa edilmiş! Lütfen hazırlıklı olalım

Prof. Dr. Celal Şengör! O şehir tamamen yanlış yere inşa edilmiş! Lütfen hazırlıklı olalım: Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör katıldığı bir programda kendisine sorulan 'Hangi illerde şehirleşme olmamalı?" şeklindeki soruyu yanıtladı. O ilin tamamen yanlış yere inşa edilmiş olduğunu söyledi. Burada yaşanacak olan deprem için hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. 

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem meydana geldi. Türkiye'yi yasa boğan bu depremler çok acıların yaşanmasına sebep oldu. Binlerce insan hayatını kaybederken birçok insan ise evsiz kaldı. Yaşanan bu depremin derinliğinin yeryüzüne yakın olmasından kaynaklı artçı depremler hala devam ediyor. Uzman isimlerin söylediklerine göre ise artçılar yıllarca devam edecek. 

Öyle ki 20 Şubat 2023 tarihinde de Hatay'da 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde 3 dakika arayla iki deprem daha meydana geldi. Bu deprem sonrasında ise 6 kişi hayatını kaybetti. Hal böyle olunca vatandaşlar tedirgin olmaya başladı. Uzman isimler tarafından yapılan uyarıları dikkate alan vatandaşlar bu uyarıları da yakından takip ediyorlar.

ZEMİNİ İYİ İNCELEYİP BİNALAR YAPILMALI 

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör katıldığı bir programda kendisine yönetilen 'Hangi illerde şehirleşme olmamalı" şeklinde sorulan soruyu yanıtladı.

Şengör; "Mesela Erzincan. Hatta 1939 depremi olunca İhsan Hoca, ‘Bizler o zaman İsmet İnönü’ye söyledik. Şehri taşıyalım dedik.’ demişti. İnönü de demiş ki, ‘Devletimizin şu anki iktisadi gücü bütün şehri taşımaya yetmez.

Çünkü Erzincan bir çöküntü ovasının içinde oturuyor. Dolayısıyla sakat bir yerde." diyerek “Şehri taşımak mümkün olmadığına göre zeminin iyi incelenip binalar ona göre yapılmalıdır." şeklinde uyarılarda bulundu. 

ERZİNCAN VE TUNCELİ DİKKAT! 

Munzur Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sançar Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Yedisu fay hattı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Sançar Yedisu fay hattına dikkat çekerek "Malatya fayı hala aktif, Yedisu fayı Erzincan ve Tunceli'yi etkileyecek." ifadalerini kullandı.

Bu depreme hazırlıklı olunması konusunda uyarılarda bulunan Sançar "Yedisu Fayı'nın deprem tehlikesi daha net nasıl açıklanır bilmiyorum. Lütfen hazırlıklı olalım. Ben de deprem olma riski olan bir ilde yaşıyorum." diyerek yaşanacak olan depreme dikkat çekti.

Yaşanacak olan depremler ile ilgili yapılan öngörü ve uyarılar söz konusu şahıslara aittir. Bu tahminler ile Uşak Gündem haber sitesinin hiç bir ilgisi bulunmamaktadır. 

İlgili Haberler