Prof. Dr. Bülent Kaypak deprem bölgeleri için artçı uyarısında bulundu

Prof. Dr. Bülent Kaypak deprem bölgeleri için artçı uyarısında bulundu

Prof. Dr. Bülent Kaypak deprem bölgeleri için artçı uyarısında bulundu: Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük deprem sonrasında artçı depremler olmaya devam ediyor. Uzmanlar bu artçı depremlere karşı vatandaşları uyarıyor. Ankara Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Kaypak deprem bölgelerinde yaşanmaya devam eden artçı depremler için vatandaşları uyardı. Bu artçı sarsıntıların 3 yıla kadar sürebileceğini söyleyen Kaypak "Yer yer 5'in üzerinde, 6'ya yakın ve belki de 6'nın üzerinde artçılar olabilir. Bu artçıların bina yıkma ihtimali kesinlikle var. 2 büyük depremde binaların çoğu ringdeki boksör gibi çok sayıda yumruk yedi. Dolayısıyla en küçük artçı bile zarar görmüş binayı yıkabilir" ifadelerine yer verdi.

ARTÇILAR 3 YILA KADAR SÜREBİLİR

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrasında artçı depremler yaşanmaya devam ediyor. Vatandaşların bir kısmı hasar görmemiş evlerinde korkarak yaşamaya devam ediyor. Uzman isimlerin artçı depremler ile ilgili öngörülerini yakından takip eden vatandaşlar deprem olma riski ile ilgili yeni bilgiler olup olmadığını araştırıyor. Ankara Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Kaypak enerjileri büyük olan depremlerin arçılarının da uzun süreceğini söyledi.

Belki de artçıların 3 yıla kadar sürebileceğini söyleyen Kaypak deprem bölgesinde bulunan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Tabi ki bu artçılar ilk etapta yüksek büyüklüklerde olsa da gittikçe büyüklüklüklerinin düşeceğini söyleyen Kaypak halkın bu konuda bilinçli olmasını da konuşmalarına ekledi. Artçı sarsıntıların kısa sürede bitmeyeceğini söyleyen Kaypak bu sarsıntılara çok dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek konuşmalarına şöyle devam etti;

"Dolayısıyla enerjileri büyük olduğu için bunların devam eden artçıları da 3 aydan başlar 1 yıl, 2 yıl belki 3 yıla kadar devam edebilir. Büyüklükleri de zaman içerisinde küçük depremlere doğ u gidecektir; ama yer yer 5’in üzerinde, 6’ya yakın ve belki de 6’nın üzerinde artçılar olabilir. Dolayısıyla bu konuda halkın bilinçli olmasında fayda var. Çünkü bunun ne zaman biteceğini biz kestiremeyiz. Ama böyle büyük enerjinin açığa çıkmasından sonra artçıların uzun süre devam ettiğini söyleyebiliriz. Bunu Van depreminde gördük, Kocaeli depreminde gördük. Kısa sürede pat, diye bitmiyor bunlar. Dolayısıyla uzun süreli bir seyri var ki burada olay daha farklı" ifadelerine yer verdi.

Deprem bölgelerinde yaşamaya devam eden vatandaşlar için yaşanmaya devam eden ve bir süre yaşanacağı benzeyen artçı depremler ile ilgili önemli uyarılar gelmeye devam ediyor. Kaypak bu artçı depremlerin 3 yıla kadar sürebileceğini söyleyerek evleri hasar almış vatandaşların evlerinde asla girmemeleri gerektiğini söyledi. Bu artçıların ne zaman biteceğinin kestirilemeyeceğini söyleyen Kaypark böyle bir büyük bir enerjinin bir anda yok olup gitmeyeceğini de konuşmalarına ekledi. 

İlgili Haberler