Peş peşe gerçekleşen deprem sonrası 8 şehir için kritik uyarı yapıldı! Hemen harekete geçilmesi gerekiyor

Türkiye'de gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Bingöl'de ilgili kurumlar tarafından riskli yapılar ile ilgili denetim çalışmaları başlatıldı.
Peş peşe gerçekleşen deprem sonrası 8 şehir için kritik uyarı yapıldı! Hemen harekete geçilmesi gerekiyor

Peş peşe gerçekleşen deprem sonrası 8 şehir için kritik uyarı yapıldı! Hemen harekete geçilmesi gerekiyor - Türkiye'de gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Bingöl'de ilgili kurumlar tarafından riskli yapılar ile ilgili denetim çalışmaları başlatıldı. Buna göre ise Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bingöl Şube Başkanı Emre Bulşu tarafından yapılan açıklamalarda şimdiye kadar 361 yapının incelendiği, 165 ağır hasar ve 3 yıkığın tespit edildiği belirtildi. Bingöl merkez olmak üzere, "Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis, bu depremden etkilenecek iller arasında" dedi.

"YENİ TEDBİRLER GEREKİYOR"

Türkiye'de Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan tarafından yapılan açıklamalarda, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem sonrası 70 kişilik teknik ekip ile çalışmaların başlatıldığı, şehir merkezi ve ilçelerde de kapsamlı incelemelerin yürütüldüğü belirtildi. 

Arıkan tarafından gelen açıklamalarda Bingöl'de yapıların risk analizleriyle yıkılması gerekecek ya da yıkılması tespit edilen yerler ile ilgili, "Bu depremden sonra gerçekten büyük bir ders çıkarmamız lazım. Yeni tedbirler almamız gerekiyor. Son zamanlarda ilimizde depremle ilgili çok ciddi uyarılar yapılmaktadır. Özellikle deprem uzmanları ve akademisyenlerin Bingöl ve çevresinde bir deprem ihtimalini gündeme getirmeleri üzerine bizim de kurumlar ve vatandaş olarak yapmamız gereken çalışmalar var. Özellikle kurumlarımız noktasında eski yapı stokumuzun incelenmesi, özellikle riskli olan yapıların hem envanterinin çıkarılması hem de bu anlamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz ve yapı denetim firmalarıyla birlikte bu riskli yapıların risk analizlerini yaparak, yıkılması gereken ya da yıkılabilecek bütün alanları tespit etmemiz gerekiyor. Gerek merkezde gerekse kırsalda çalışmalarımızı başlattık. İnşallah yakın zamanda bu analizleri, bu tespitleri yapıp vatandaşımızın da nasıl hareket edeceği konusunda bir yönlendirme ve bilgilendirmemiz olacaktır."

Bundan sonrası için riskli olan binaların yıkılması ve bununla ilgili yapılacak çalışmalar, özellikle bakanlığımızın nasıl bir destek vereceği ve bu konuda nasıl bir yönlendirme yapacağıyla ilgili çok önemli çalışmalar başlatacağız. Deprem öncesi ve deprem sonrası bir eylem planlama hazırlığımız var. Özellikle bu konuda ilgili kurumlarla yeni yol haritası belirleyeceğiz. Arama kurtarma ekiplerinin sahada çok daha donanımlı hale gelmesi ve sayı olarak artışın gösterilmesi, bununla birlikte deprem anı ve sonrasında, hem sevk hem koordinasyonun yapılması hem de özellikle barınmayla ve konteyner kentlerin kurulmasıyla ilgili geniş çaplı çalışma başlattık. Vatandaşlarımız bu konuda belediyemize ve ilgili kurumlara güvensinler. İnşallah en iyi yardımlaşma ve dayanışma örneğini de burada sergileyeceğiz. Olası bir depreme çok daha hazırlıklı olarak, öncesi ve sonrasına hazır Bingöl'ü inşallah tam hazır hale getireceğiz." dedi.

"O İLLER DEPREMDEN ETKİLENECEK"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bingöl Şube Başkanı ve İnşaat Mühendisi Emre Bulşu tarafından gelen açıklamalarda, "Depremler 11 ilimizde ağır hasarlara sebep olup, ölümlere neden olmuştur. Bingöl de bu depremlerden etkilenmiştir. Odamızın da içinde bulunduğu heyetle hasar çalışmalarına başladık, 21 Şubat'a kadar 361 yapımız incelendi. İncelemelerde 165 ağır hasar ve 3 yıkık tespit edildi. Ayrıca ilimiz, Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fay hattının kesişme noktasında olduğu ve yer bilimcilerinin ısrarla üzerinde durduğu en riskli alanlarında yer almaktadır. Bu sebeple olası Bingöl depreminde başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis bu depremden etkilenecek illerimiz arasındadır." denilerek kritik uyarılar yapıldı.

İlgili Haberler