Marmara son 4 günde tam 10 kez sallandı! Bu depremler öncü derem mi?

Prof. Dr. Utkucu Marmara'da üst üste yaşanan depremler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Marmara son 4 günde tam 10 kez sallandı! Bu depremler öncü derem mi?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremin ardından İstanbul'da yaşanması olası deprem tekrar gündeme geldi. Marmara Bölgesinin son 4 günde tam 10 kez sallanması üzerine akıllara birçok soru geldi. Marmara'da meydana gelen bu depremler yaşanacak olan depremin habercisi mi? Yaşanan bu sallantılar öncü depremler mi? Prof. Dr. Murat Utkucu Marmara Denizi'nde meydana gelen bu sallantılar ile ilgili açıklamalar yaptı. 

Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu Marmara Denizi'nde meyana gelen depremlerin öncü deprem olup olmadığını açıkladı. Söz konusu öncü deprem şüphesinin sadece bir deprem bilimci tarafından kanıtlarıyla birlikte açıklanmasının bilimsel bir yaklaşım olacağını söyleyen Utkucu son zamanlarda Marmara'da yaşanan depremlerin öncü deprem  olması şüphesi hakkında geriye dönük incelemeler yapılabileceğini dile getirdi. 

ÖNCÜ DEPREM OLARAK NİTELENDİRİLMESİ İÇİN..

Prof. Dr. Utkucu öncü depremlerin nasıl meydana geldiği ile ilgili de bilgi vererek konuşmalarına şöyle başladı; "Bir küçük depremi 'öncü deprem' olarak nitelendirebilmek için öncüsü olarak gördüğümüz büyük depremin olması gerekir. Büyük deprem olduktan sonra öncesinde olan küçük depremler eğer büyük depremi oluşturan aynı fay üzerinde ve büyük depremin odağı civarında oluşmuş iseler 'öncü deprem' olarak isimlendirilirler. Dolayısıyla ana şok dediğimiz büyük deprem olmadan 'öncü deprem' nitelemesi kesin olarak yapılamaz” 

Utkucu artçı depremlerin tedirginliğe yol açmasının çok normal olduğunu söyledi. Artçı deprem etkinliği normal deperm etkinliğinden daha yüksek ve fark edilir bir etkinlik olduğuna bağlayan Utkucu artçı deprem etkinliği de hızla sönümlenerek alışılageldik normal deprem etkinliğine dönüşeceğini hatırlattı.

Büyük depremler öncesinde yaşanan bazı olayların depremin işareti olarak görülmesinin yıllardan beri gelen bir tartışmaya sebep olduğunu söyleyen Utkucu konuşmalarına şöyle devam etti; "Kimi zaman deprem sıklığında artış ile birlikte radon gazı çıkışı, yeraltı su seviye değişimleri, alışılmadık hayvan davranışları gibi birkaç diğer sıra dışı davranış beraber gözlenmesine rağmen, beklenen büyük depremin olmadığının yani yanlış deprem alarmının örnekleri tarihte mevcuttur. Bazen de fark edilir hiçbir işaret olmadan büyük depremler olabiliyor" dedi. 

Deprem ile ilgili son yapılan araştırmalar ile ilgili bilgi veren Utkucu açıklamalarına şöyle devam etti; "Araştırma, Marmara Denizi altında Kuzey Anadolu Fayı’nın Kuzey Kolu boyunca dar bir alan içinde 1999 ile 2010 arası 429 adet ve 2010 ile 2020 arası 235 adet büyüklüğü 2.9 ve daha büyük deprem meydana geldiğini göstermiştir. Deprem bilimde depremlerin sayısından çok hangi büyüklükteki depremden kaç adet meydana geldiği daha önemli. Bu iki parametre daha önemli." dedi. 

SIK SIK YAŞANAN DEPREMLER 7'NİN ÜZERİNDE DEPREMLERİ ENGELLER Mİ?

Prof. Dr. Murat Utkucu yaşanan bu artçı depremlerin fayın stresini boşaltması açısından da oldukça önemli olduğunu söyledi. Sık sık yaşanan küçük depremlerin 7'nin üzerinde bir depremi engelleyip engellemeyeceğini de açıklayan Utkucu 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depermi örnek verdi. Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 20 Şubat tarihinde Hatay'da yaşanan depremlerin olduğu söyleyen Utkucu Hatay'daki depremin 200 kat daha büyük kuvvete sahip olduğunu söyledi ve ekledi "Dolayısıyla 7 büyüklüğünde bir depremin enerjisini biriktirebilen kilitli bir fay kesimi boyunca binlerce küçük depremin meydana gelmesi biriken enerjinin boşalması bakımından nerdeyse etkisiz sayılabilir” diyerek açıklamalarına son verdi. 

İlgili Haberler