Kuzey Anadolu Fayını bulan İhsan Ketin kimdir? Atatürk eğitim için yurt dışına göndermişti

Jeolojinin Babası olarak tanınan İhsan Ketin'in kim olduğu merak konusu oldu. Atatürk tarafından Almanya'ya eğitim için gönderilen kişiler arasında yer almıştır. İşte İhsan Ketin hakkında bilinmeyenler.
Kuzey Anadolu Fayını bulan İhsan Ketin kimdir? Atatürk eğitim için yurt dışına göndermişti

Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim alması için Almanya'ya gönderdiği kişiler arasında yer alan İhsan Ketin Türkiye'de yaşanan depremler ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar ve elde ettiği sonuçlar ile dünya çapında bir üne sahip oldu. Peki İhsan Ketin kimdir? Nerede ve ne zaman doğdu? İhsan Ketin 10 Nisan 1914 yılında Kayseri'de doğdu. Ünlü Türk Jeolog yurt dışında Kuzey Anadolu Fay hattının gerçek yapısını ortaya çıkarmıştır. Jeolojinin Babası olarak anılan ünlü deprem uzmanı İhsan Ketin'i Atatürk eğitim için Almanya'ya göndermişti.

Kuzey Anadolu Fay hattını bulan ve bu fayın yapısını ortaya koyan ünlü Jeolog İhsan Ketin kimdir? İşte Ketin hakkında her şey.

JEOLOJİNİN BABASI İHSAN KETİN KİMDİR?

1914 yılında Kayseri'de dünyaya gelen Ketin ortaokuluve liseyi memleketinde yatılı olarak okudu. Daha sonra ise Atatürk tarafından başlatılan proje ile eğitim için yurt dışına gönderildi. Almanya'ya giden Ketin 2 yıllık dil eğitimi aldı. Sonra ise 1934 yılında Berlin Üniversitesi'nde Jeoloji eğitim almaya başladı. Burada yaşanan bazı olaylardan dolayı daha sonra Bonn Üniversitesi'ne geçiş yaptı. Ünlü Jeolog Hann Cloos ile beraber çalışma imkanı bulan Ketin 1938 yılında ise doktora tezini tamamladı. 

Türkiye'ye dönerek İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Enstitüsüne yardımcı doçenç doktor olarak göreve başladı. O dönemde Ketin 24 yaşındaydı. Türkiye'nin doktora yapmış ilk jeologu ünvanına sahipti. 

KUZEY ANADOLU FAY HATTINI BULDU

Dünyaca tanınan İhsan Ketin yaptığı çalışmalar sonucunda Kuzey Anadolu Fay hattını gerçek yapısını ortaya koydu. Ketin Türkiye'ye döndüğünde 13 Mart 1992 yılında Erzincan depremine şahit oldu. Yaşanan bu depremi yerinde analiz eden Ketin 10 yıl boyunca deprem araştırması yaptı. Yaptığı bu çalışmaları ise Anadolu Bloku adı verdiği bir eserinde yayınlamıştır. 

İlgili Haberler