Kuzey Anadolu Fay hattında bulunan riskli il ve ilçeler

Kuzey Anadolu Fay hattı dünyanın en hızlı hareket eden ve aktif olan fay hatlarından biridir. Peki bu hat üzerinde bulunan iller hangileri?
Kuzey Anadolu Fay hattında bulunan riskli il ve ilçeler

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından Türkiye'nin diğer fay hatları üzerinde gerçekleşmesi olası olan depremler de tekrar gündeme geldi. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan il ve ilçeler için risk haritası oluşturuldu. Söz konusu fay hattı Anadolu ve Karadeniz blokları arasındaki hareketliliği sağlayan Karlıova ve Saros Körfezi batısı arasında uzanmaktadır. Yaklaşık olarak 1200 km uzunluğu sahip sismik olarak da çok fazla aktiftir.

Kuzey Anadoğlu Fay hattı üzerinde 1939 yılı 27 Aralık günü 7,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 1999 yılında 17 Ağustos tarihinde ise 7,6 ve 7,1 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana gelmişti. KAF dünyanın en hızlı hareket eden ve aktif faylarından biridir. Peki bu hat üzerinde bulunan riskli il ve ilçeler hangileri?

KAF ÜZERİNDE BULUNAN İLLER

Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar tane, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda ise 4 ve diğer faylar üzeride ise 8 tane toplamda 24 şehir doğrudan kent merkezinden aktif fay geçmektedir. Bu bilgi AFAD tarafından açıklanmıştır. Bununla birlikte 80'den fazla ilçe de direkt fay hatları üzerine kurulmuştur. Bu iller "Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik" olarak açıklanmıştır. 

İlgili Haberler