Jeoloji Mühendisi o deprem için tarih verdi! Marmara Denizi'nin kırılacağını söyleyen isim zamanı geldi dedi

Türkiye'de bir deprem fırtınası sürüyor. Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Malatya'da meydana gelen depremlerin ardından yaşanan yıkımlarda bilanço da ağırlaşmaya devam ediyor. Uzman isimler beklenen depremlere ilişkin değerlendirmelerine devam ederken Jeoloji Mühendisinden kritik bir açıklama geldi.
Jeoloji Mühendisi o deprem için tarih verdi! Marmara Denizi'nin kırılacağını söyleyen isim zamanı geldi dedi

Jeoloji Mühendisi o deprem için tarih verdi! Marmara Denizi'nin kırılacağını söyleyen isim zamanı geldi dedi - 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından 10 ilde yıkım yaşandı. Yaşanan ağır yıkımda binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Bununla birlikte yaralı sayısı da her geçen gün artarken depremlerin bir yılı aşan bir süreyle devam edeği bildirildi. 

'Asrın felaketi' olarak adlandırılan deprem felaketinin ardından gözler olası İstanbul depremine çevrildi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İstanbul için 7.6, 7.5, 7.4 ve 7.2 büyüklüğünde bir deprem beklediğini kaydederek detaylara yer verdi. Prof. Dr. Öztürk'ün açıklamaları dikkati çekerken Marmara Denizi hakkında son günlerde yapılan 'kırılma' yorumlarına da değindi. 

DEPREM ENDİŞESİ ARTIYOR

Türkiye'yi yasa boğan deprem felaketinin ardından deprem bölgesindeki yaraların sarılması için çaba sürüyor. Yaşanan felaketin ardından farklı şehirlerden de art arda deprem haberi gelmeye devam ediyor. Uzun süredir konuşulan ve uzmanalrın sık sık uyardığı beklenen İstanbul depremiyle ilgili olarak değerlendirmeler her geçen gün artarken Prof. Dr. Hüseyin Öztürk'ün yeni açıklaması gündeme oturdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, bir televizyon kanalında beklenen İstanbul depremine ilişkin yaptığı değerlendirmede ''Böyle bir deprem bekliyor İstanbul'' diyerek detayları harita üzerinden anlattı.

İSTANBUL'DA BEKLENEN DEPREM BÜYÜKLÜĞÜ:  "7.6, 7.5, 7.4, 7.2"

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, ''Bilim camiasının konsensusu şu; bu Marmara Denizi kırılacak, bu da 7,6-7,5-7,4-7,2 gibi bir büyüklüğe gelecek diye bir görüş var. Buna yakın bir görüşü kabul ediyorum, böyle bir deprem bekliyor İstanbul’u." ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Öztürk, "Beklenen bir depremin gelme zamanı neredeyse tarihi deprem ardalanmalarına göre karşımıza çıkması lazım bu aralar. Bu ritim çalışıyor ise böyle bir zamanı geldi. Beklenen deprem ve tsunami diye yazdım. 1509 gibi bir deprem o zamandan bu zamana kadar olmadı. O büyüklükte bir deprem olmadı. 1509 segmenti büyük bir segment, bu segment ortadan kalkmadı, uzun zamandır depoluyor. Bizi bekleyen depremin bunun benzeri olacağını varsayarak çok iyi hazırlanmamız gerekir. Benim çıkardığım sonuç bu. Göreceğimiz depremin zamanı geldi. Büyük deprem olmuş yine olur. İstanbul büyük deprem geçirmişse yine geçirecektir. Çınarcık, Kumburgaz, İmralı, Tekirdağ çukurları muhtemelen daha da çökecekler. Çınarcık çökünce Adalar’a doğru bir su hareketi gerçekleşecek, su bu tarafa doğru abanacak." diyerek uyardı. Öte yandan olası İstanbul depreminin Türkiye için gerçek bir felaket olacağının altını çizen Prof. Dr. Öztürk, yetkilileri hazırlık yapmaya davet etti.

NOT: Bu yazı yalnızca uzman görüşünü yansıtmıştır.

İlgili Haberler