Hakan Kara'dan TCMB'ye dış borç uyarısı! Ulusal güvenlik sorunu

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara sosyal medya hesabı üzerinden Merkez Bankasının artan borcuna dikkat çekerek bazı uyarılarda bulundu.
Hakan Kara'dan TCMB'ye dış borç uyarısı! Ulusal güvenlik sorunu

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara dış borç için uyarılarda bulundu. Türkiye'nin dış borcunun 6 yılda tam tamına 76 kat daha artarak 45 milyar doları geçmesinin ardından Kara'dan uyarı gecikmedi. Kara yapmış olduğu sosyal medya paylaşımında dış borç için uyarıda bulundu. 

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara yapmış olduğu Twitter paylaşımında; “Eskiden TCMB’nin net döviz pozisyonunun eksi olması ulusal güvenlik açısından çok büyük sorun olarak görülmezdi çünkü borcun hemen hepsi yurtiçi bankalaraydı. Son yıllarda TCMB'nin yurtdışı borcunun hızla artarak 45 milyar doları geçmesi konunun yeniden ele alınmasını gerektiriyor” ifadelerine yer verdi.

Dolar kurunda son zamanlarda yaşanan artış ile Merkez Bankası'nın diğer merkez bankaları dahil yabancı bankalara olan borcu son 6 yılda yüksek oranda artarak 45 miylar doları geçti. Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara ise bu konu da ulusal güvenlik sorunu ifadesini kullandı.

ULUSAL GÜVENLİK SORUNU

Merkez Bankası'nın 2017 yılında yabancı merkez bankalarına swap borcu 0,6 milyardı. Yurt dışındaki bankalara olan depo borcu ise yoktu. Şu an ise yani 2023 yılındna Merkez Bankasının swap borcu 23,7 milyar dolara yükselirken depo borcu ise 22,6 milyar dolara çıktı. Toplam borç böylece 2017 yılına göre tam tamına yüzde 76 kat daha arttı. 

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara bu konu ile ilgili Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. kara yapmış olduğu paylaşımda eskiden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonunun eksi olmasının ulusal açıdan çok büyük bir sorun olarak görülmediğini söyleyerek borcun hemen hepsinin ise yurtiçi bankalara olduğunu hatırlattı.

Son yıllarda ise Merkez Bankasının borcunun hızlı bir şeklide arttığını ve 45 milyor doları aştığını söyledi. Bu konunun ele alınması gerektiğini açıkladı.

İlgili Haberler