Döviz kuru nasıl kontrol edilir! Ünlü ekonomist Hakan Kara yanıtladı

Dolar kurunda son dönemlerde yaşanan hızlı yükseliş ile ilgili yorumlarını açıklayan Kara döviz kurunun nasıl kontrol edilebileceğini açıkladı.
Döviz kuru nasıl kontrol edilir! Ünlü ekonomist Hakan Kara yanıtladı

Ali Hakan Kara Merkez Bankası'nın eski başekonomistiydi. Son zamanlarda artan dolar kuru ile ilgili açıklamalarda bulunan Kara döviz kurundaki bu yükselmeyi yorumlayarak kura nasıl müdahale edilmesi gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte detaylar haberimizde yer alıyor.

Döviz kuru son bir kaç günde 24 TL'ye yaklaştı. Hal böyle olunca ekonomistler tarafından yorum ve tahminler vatandaşlar tarafından beklenmeye başlandı. Merkez Bankası Eski Başekonimsti olan Ali Hakan Kara'dan da dolar kuru ile ilgili bir yorum geldi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kara döviz kuruyla ilgili kendisine sorulan soruların yanıtladı. 

HAKAN KARA'DAN DOLAR YORUMU

Kur hareketlerinin yorumlayan Kara Türk varlıkları dolar cinsinden ucuzlatılıp bir eşikten sonra faiz artışıyla sermaya girişi amalanacak gibi görünüyor şeklinde konuştu.  Pratikte bunu yapabilmek kolay değildir diyen Kara döviz işlem kısıtlamaları devam ederken mümkün hale gelmektedir dedi ve açıklamalarına şöyle devam etti;

Hocam neden artık televizyonlara çıkmıyorsunuz diye çok soru geliyor. Yanıtım net: Normalde enflasyonu iyi tahmin eden bir iktisatçının faizi de iyi tahmin etmesi gerekir değil mi? Hayır, pratikte hiç de öyle olmadı. Mesela faiz indiriminin başlangıç aşamalarını hiç iyi tahmin edemedim, ilk aylarda epey yanıldım.

Ekonomi politikalarını tahmin etmek için iktisadi analizin yetmediği, hatta tam tersine düzgün iktisadi analize dayalı öngörülerin yanılttığı bir dönem yaşadık. Buna rasyoneliteden sapma da diyebiliriz. Bu nedenle ekonomi politikalarında akla ve bilime dayalı bir yaklaşımın hakim olduğuna kanaat getirene kadar televizyonlara çıkmamaya karar verdim." şeklinde konuştu.

ASIN SORU BUNUN FATURASININ KİME KESİLECEĞİ

Son bir yıldır para politikasına dikkat çeken Kara bu kararları da yorumlamayı bıraktığını açıkladı. Kara açıklamalarının devamında yılın ikinci yarısında muhtemelen stagflasyon yani düşük büyüme ve yüksek enflasyonun yaşanacağını söyledi. Asıl sorunun bunun faturasının kime kesileceği olduğunu söyleyen Kara açıklamalarına şöyle devam etti; "Hesabı yemeği yiyenler değil son dakikada masaya eklenenler ödeyecek gibi görünüyor." dedi.

Normal şartlarda TL değer kaybettiği zaman Türkiye'de riskin arttığını söyleyen Kara son dönemlerde bunun tam tersinin olduğunu açıkladı. Rasyonele dönüş umudunun ödemeler dengesi riskini azalttığını söyleyen Kara sadece bunun bile içinden çıktığımız dönemin ne kadar tuhaf olduğunu gösterdiğini söyledi ve açıklamalarına şöyle devam etti; 

"Kuru bir kez saldınız mı kontrolden çıkar şeklinde yorumlara rastlıyorum. Bu yorum sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ekonomide geçerlidir. Dün de belirttiğim gibi mevcut sistemde kuru salıp belirli eşiğe vurunca kontrol etmek mümkün görünüyor. En azından kısa vadede." diyere açıklamalarına son verdi. 

İlgili Haberler