Gözün aydın Uşak büyükşehir oluyorsun

AK Parti’nin 3 yıldan fazladır üzerinde çalıştığı yerel yönetimler düzenlemesine göre 51 şehre daha büyükşehir statüsü verilmesi planlanıyor. AK Parti Uşak Milletvekili Dr. İsmail Güneş, 51 şehre büyükşehir unvanı verilmesini desteklediğini, birkaç küçük rötuşla olası sakıncaların giderilerek tüm yerleşim alanlarının tek elden hizmet götürülerek büyük tasarruf sağlanacağını ve yasanın Uşak ve tüm şehirlere fayda getireceğine inandığını açıkladı.
Gözün aydın Uşak büyükşehir oluyorsun

81 ilin tamamının büyükşehir belediyesi yapılmasıyla yeni kurgulanacak sistemde illerde “tek tip” yönetim sistemine geçilmesi planlanıyor. Bu duruma göre; seçilecek Büyükşehir belediye Başkanı, Uşak Merkez İlçe Belediye Başkanı, , Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı ve Ulubey belediye başkanlarının üzerinde olacak.

Belde belediye başkanlıkları tamamen kaldırılırken köyler de büyükşehir belediyesine bağlı mahalle haline getiriliyor.

İl Özel idarelerini tamamen ortadan kaldıran düzenlemede, il özel idaresi çalışanlarının da görevlerine belediye çalışanı olarak devam etmesi hedefleniyor.

“BÜYÜK BAŞKAN OY VERMEYENE HİZMET GÖTÜRMEYEBİLİR”

AK Parti, 2024’te yapılacak yerel seçimler öncesinde 30 büyükşehir dışında kalan diğer 51 il belediyesinin statüsünü de büyükşehir statüsüne getirmeyi gündemine almasını değerlendiren AK Parti Uşak Milletvekili Dr. İsmail Güneş, “Kurgulanacak yeni sistemde, Türkiye’de yalnızca “il belediyesine sahip olan 51 şehirde artık merkez ilçe için seçilen belediye başkanı, il belediyesini değil yalnızca merkez ilçeyi yönetecek. Merkez ilçeler de dâhil olmak üzere tüm illerde üst bir yapı olarak büyükşehir belediyeleri kurulacak. Büyükşehir belediyesi aracılığıyla kentin bütün olarak planlanması sağlanacak” bilgisini verdi.

Mevcut durumda Türkiye’de toplam nüfusu 750 binden fazla olan illerin il belediyeleri kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebildiğini ve bu konumda Türkiye’de büyükşehir statüsünde 30 il bulunduğunu hatırlatan Güneş, “Büyükşehir olmayan illerde yer alan köylere götürülecek hizmetlerin il özel idareleri tarafından yürütülmesinin, “devlet hizmeti” bakımından sıkıntılara neden olduğu görüyoruz. Partimiz tarafından hazırlanan bütün şehir yasasında  illerde “tek tip” yönetim sistemine geçilmesi planlanıyor.

Yeni sistemde Türkiye’de “il belediyesi” bulunan 51 şehirde artık merkez ilçe için seçilen belediye başkanının, il belediyesini değil yalnızca merkez ilçeyi yönetmesi; merkez ilçeler de dahil olmak üzere tüm illerde üst bir yapı olarak büyükşehir belediyelerinin kurulması öngörülüyor” dedi.

Yeni sistemde birkaç küçük sıkıntı olabileceğine dikkat çeken Güneş, “Örneğin Büyükşehir Belediye Başkanı kendisine oy vermeyen ilçe başkanlarına hizmet götürmek istemeyebilir. Bunun gibi birkaç sakınca için gerekli önlem alınırsa, tek elden daha sağlıklı hizmet götürülmesi ve kaynakların ekonomik kullanılması açısından partimizin yapacağı bu düzenleme çok yerindedir” şeklinde konuştu.

(SALİH KILINÇ/ÖZEL HABER)

İlgili Haberler