Dr. Sedat Kavas; "Alkol Bağımlılığı Artış Eğiliminde"

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, Yeşilay Haftası ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Dr. Sedat Kavas; "Alkol Bağımlılığı Artış Eğiliminde"

Alkolle tanışma yaşanın 8-10 yaş grubuna kadar gerilediğini açıklayan uzmanlar, bazı ailelerin, özellikle yılbaşında “Dışarıda değil, evde denesin” ve “Artık erkek oldun, gel tadına bak” söylemleri ile çocuklarını bir yanlışa sürüklediklerine dikkat çekiyor. Her yıl 3,5 milyon insanın hayatına mal olan alkol bağımlılığına karşı uzmanlar, ailelerin çok daha duyarlı davranmaları gerektiğini belirtiyor.

Alkol tehlikesinin boyutlarına dikkat çekmek isteyen Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas da alkol ve madde bağımlılığı konusunda Uşaklıları uyardı. İşte Kavas’ın o uyarısı:

“Madde bağımlılığı; ilaç özelliğine sahip bir maddenin mental faaliyetleri etkilemesinden ortaya çıkan, haz veren, mutluluk tesirini hissetmek yada yoksunluğunda beliren fiziksel rahatsızlıklardan ve huzursuzluktan korunmak için sürekli veya aralıklı olarak madde alma isteği ve bazı davranış bozukluklarıyla kendisini gösteren bir patolojik beyin rahatsızlığı olarak tanımlanmaktadır.

Alkol bağımlılığı nedir?

Alkol-madde bağımlılığı çok boyutlu ve kronik bir hastalıktır. Bağımlılık; kişinin zarar gördüğü halde madde kullanmaya devam etmesi, kullandığı maddeyi uzun süre bırakamaması, sürekli madde arayışı içinde olması, kullandığı madde dozunu giderek arttırması ile karakterize fiziksel, bilişsel ve davranışsal belirtilerle seyreden bir tablodur .Yalnızca alkol tüketimi ve bağımlılık sendromuyla sınırlı değildir, yaşamın fiziksel, ruhsal ve sosyal tüm boyutlarını etkilemekte ve etkileri zamanla değişmektedir. Yapılan çalışmalarda, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanımıyla gelişen bağımlılığın; kişinin fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel sağlığını ve dolayısıyla yaşam kalitesini etkilediği belirtilmektedir.

Alkolün birçok çeşidi vardır. Etanol denilen türü içki olarak tüketilmektedir. İçki olarak tüketilen alkol birçok hastalığa neden olmaktadır. Bunun yanında alkol iradeyi zayıflatır, kişi kontrol kaybı yaşar ve uyuşturucu maddelere açık hâle getirir. Uyuşturucu kullananların yüzde 57’si alkol kullanmaktadır. Alkolden uzak durmak diğer madde bağımlılıklarından korunma noktasında önleyici bir role sahiptir.

Çok miktarda ve sıklıkla alkol tüketen, bedensel, ruhsal ve toplumsal sağlığının bozulmasına rağmen alkol almak isteyen, tedavi edilmesi gereken kişiye alkolik denir. Dünyada alkol kullanan 2 milyar kişinin 76 milyon kadarı alkol bağımlısıdır. Yılda 1 milyon 800 bin kişi bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde ilk tüketim yaşı 11’e kadar inmiştir. İlk kullanım yaşı düştükçe ileriki yaşlarda bağımlı olma riski artmaktadır.

Alkol bağımlılığı belirtileri

  • Kişi tarafından alışkın olduğu etkinin sağlanabilmesi için kullanılan alkol miktarının giderek arttırılıyor olması; eskiden kullanılan, alışkın olunan alkol miktarı ile aynı hissin ve etkinin sağlanamaması (tolerans)
  • Kişinin kullandığı alkolün miktarını azaltması ya da alkolü bırakması sonucunda yoksunluk belirtisi dediğimiz bir takım ruhsal ve bedensel sıkıntılar içerisine girmesi ve yoksunluk belirtisi hisseden kullanıcının alkol alması ile rahatlama hissetmesi
  • Kullanılan alkolün kişi tarafından almayı tasarladığı miktardan fazla miktarda ve sürede kullanılması
  • Alkol sağlamak, alkol kullanmak ya da alkolün etkilerinden kurtulmak için çok fazla zaman harcanması
  • Alkol kullanımı yüzünden önemli toplumsal, mesleki etkinliklerin ya da boş zamanları değerlendirme etkinliklerinin azaltılması ya da bırakılması
  • Alkol kullanımını bırakmak ya da denetim altına almak için başarısız girişimlerin varlığı
  • Alkolden zarar gördüğü bilinmesine rağmen alkol alımına devam etmek

Yol açtığı sorunlar

  • Yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserleri
  • Doğru düşünme, karar verme ve hareket etme gibi beynin işlevlerini bozması
  • Uyku bozuklukları, baş ağrısı, göz tahribatı
  • Kalp ve kan dolaşımı hastalıkları
  • Kan pıhtılaşmasını engelleme
  • Karaciğerde ağır hasar

Tedavi için

Önce tedaviye karar vermek gerekir. Tedaviye karar vermek bağımlı için çok önemli bir süreçtir. Karar verme tek bir aşamadan oluşmaz. Kişi önce alkol kullanımının kendisine getirdiği zararlardan habersizdir ya da bunların farkında değildir. Daha sonra farkındalık dönemi gelir. Kişi artık alkol kullanımının kendisi için zararlı olduğunu kabul eder. Ancak henüz bırakıp bırakmamaya karar verememiştir. Bu noktadan sonra alkol kullanmayı bırakmaya karar verme aşaması gelir. Karar vermiştir ancak bunun için bir eylemde bulunmamıştır. Daha sonra bırakmak için girişimlerde bulunur ve bırakır. Bıraktıktan sonraysa, tekrar başlamamak için ayıklığı sürdürme kararını vermesi ve bu yönde adımlar atması gereklidir.

Alkol sosyal kullanımı da olan bir psikoaktif madde olduğu için alkolün kötüye kullanımını veya alkol bağımlılığının geliştiğini kabul etmek zaman alabilir. Alkol kullanan birçok kişi sosyal kullanım düzeyinde devam ederken alkol bağımlılığı gelişmektedir. Alkol kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler.

Alkol Bütün Kötülüklerin Anasıdır!